Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: O Draghi έχει περάσει στη «σκοτεινή πλευρά» - Το QE και ο «ηθικός κίνδυνος»

Deutsche Bank: O Draghi έχει περάσει στη «σκοτεινή πλευρά» - Το QE και ο «ηθικός κίνδυνος»
«Σκληρή» ανάλυση της Deutsche Bank κατά του Mario Draghi λόγω μηδενικών επιτοκίων και QE
Σφοδρή επίθεση κατά της ΕΚΤ και του Mario Draghi προσωπικά εξαπολύει για ακόμα μία φορά η Γερμανία.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau σε μια εκτενή του ανάλυση με τίτλο: «Οι σκοτεινές πλευρές της ποσοτικής χαλάρωσης» (The Dark Sides of QE) μετέφερε τις ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων, την έλλειψη ομολόγων κλπ. σε ένα… διαφορετικό επίπεδο.
«Ενώ οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες αυτοεπαινούνται για την κλίμακα για το μέγεθος και την πρωτοτυπία της νομισματικής πολιτικής από το 2012, αυτός ο αυτο-έπαινος εμφανίζεται όλο και πιο αδικαιολόγητος» γράφει ο ίδιος στην ανάλυση του.
Ο Folkerts-Landau κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ΕΚΤ έχει κολλήσει… μεταξύ μιας δυσμενούς ισορροπίας της χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και μηδενικής δυναμικής μεταρρυθμίσεων από τη μία πλευρά και των αυξανόμενων κινδύνων για τους ισολογισμούς από την άλλη».
Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε διαστρέβλωση της αγοράς ομολόγων, σε επιβάρυνση των ισολογισμών, στην τιμωρία των αποταμιευτών αλλά και στη δημιουργία φούσκας στα assets.
Ωστόσο, ο ίδιος εστιάζει στον ισχυρισμό για τυπική σχέση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ.
Αυτό που αποδεικνύεται, όμως, σύμφωνα όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του Bloomberg, είναι ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία κατέβαλαν μεγαλύτερη προσπάθεια το 2011 και το 2012 από ό,τι πέρυσι (2015).
Πράγματι, κι ο ΟΟΣΑ παραδέχεται ότι στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η ανταπόκριση στις μεταρρυθμίσεις ήταν πολύ μεγαλύτερη, κάτι που δεν συμβαίνει τον τελευταίο καιρό.
«Κάθε κίνητρο για μεταρρυθμίσεις εξαφανίστηκε με την εγγύηση για τη διάσωση των χωρών που έχουν ανάγκη μέσω του ΟΜΤ (πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ)» γράφει ο ίδιος.
Και στο τέλος o Folkerts-Landau επανέρχεται στην κλασική γερμανική κριτική κατά της πολιτικής της ΕΚΤ, περί «ηθικού κινδύνου».
«Με την υπόσχεση του κ. Draghi περί «ό,τι χρειάζεται» ο σιωπηρός ηθικός κίνδυνος απέκτησε πολύ μεγαλύτερη διάσταση» γράφει ο ίδιος, επισημαίνοντας «μένει να δούμε πώς θα ξεφύγει από αυτό το δίλημμα των δικών του αποφάσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης