Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ανθεκτική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, παρά το Brexit

Goldman Sachs: Ανθεκτική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, παρά το Brexit
Η Goldman Sachs εκτιμά πως η Ευρωζώνη θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2016 και κατά 1,3% το 2017
Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει ανθεκτική, παρά τις συνέπειες της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατυπώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Πιο αναλυτικά, σε νέα έκθεση, υπό τον τίτλο «Europe’s outlook after the Brexit referendum - The Euro area looks on as the UK flirts with recession» (Οι προοπτικές για την Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit - Η ζώνη του ευρώ παρακολουθεί, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο φλερτάρει με την ύφεση), που σας παρουσιάζει το BankingNews.gr, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν μια έκπληξη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την αγορά.
Επισημαίνουν, δε, ότι η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει ένα δυσμενές ιδιοσυγκρασιακό σοκ για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, με μέτρια διάχυση προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνεται, τονίζει η Goldman Sachs.
Παρά τη ανάκαμψη του σύνθετου δείκτη PMI, που δόθηκε σήμερα (5/9) στη δημοσιότητα, ο μέσος όρος του γ’ τριμήνου (50,2 μονάδες), δείχνει ότι η οικονομία χάνει την ορμή της, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. βαρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και καθυστερεί τις προσλήψεις και τα έξοδο στα καταναλωτικά διαρκή αγαθά.
Με αυτά τα δεδομένα, εντούτοις, αξίζει να αναφερθεί, πως η κάμψη στο Ηνωμένο Βασίλειο - αν και σημαντική - θα είναι ηπιότερη από ό,τι αναμενόταν αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
Η μακροοικονομική πολιτική, συνεχίζει η Goldman Sachs, αναμένεται να χαλαρώσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Ένα αναλυτικό πακέτο δημοσιονομικής χαλάρωσης, το οποίο η Goldman Sachs εκτιμά πως θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2016, σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της στερλίνας και αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά 50 δισ. στερλίνες (πέραν του ποσού που ήδη έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Αγγλίας), θα συγκρατήσουν την ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η βρετανική οικονομία θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2016 και κατά 0,9% το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει ανθεκτική.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν έναν οριακό -αν όχι ανύπαρκτο- αντίκτυπο του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική δραστηριότητα στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τις δευτερογενείς επιπτώσεις, μέσω της εξασθένισης της ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, να αναμένονται μικρές.
Ακόμα σημαντικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι «εξασφαλισμένες», λόγω της ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ασθενέστερου ευρώ και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Η Goldman Sachs εκτιμά πως η Ευρωζώνη θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2016 και κατά 1,3% το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης