Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Prudential Financial: Η Τράπεζα της Αγγλίας μόλις «μπλόκαρε» μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Prudential Financial: Η Τράπεζα της Αγγλίας μόλις «μπλόκαρε» μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed
Εξαιρετικά απίθανο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εμφανιστεί ως η μόνη κεντρική τράπεζα που θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της
Οποιαδήποτε πιθανότητα υπήρχε να προχωρήσει η Federal Reserve σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016 μπορεί να ακυρώθηκαν σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου, όχι με αφορμή κάποια γεγονότα εντός των ΗΠΑ, αλλά εξαιτίας των εξελίξεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας όχι μόνο να μειώσει τα επιτόκιά της, αλλά και να επανεκκινήσει το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος κάνει τη «γωνία» στην οποία είχε «κρυφτεί» η Fed ακόμη πιο κλειστοφοβική.
Αυτό συμβαίνει γιατί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει πλέον πολύ πιο δύσκολο έργο εάν θέλει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, καθώς ένας από τους στενότερους συνεργάτες της την χαλαρώνει.
«Με δεδομένο το ρόλο της Fed και της παγκόσμιας θέσης της σε σχέση με το δολάριο, μπορεί να είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της;», διερωτάται ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην επενδυτική εταιρεία Prudential Financial, Quincy Krosby.
«Είναι εξαιρετικά απίθανο, δεδομένης της εστίασης για διατήρηση του δολαρίου ΗΠΑ σε ένα εύρος διακύμανσης».
Το δολάριο έχει υποχωρήσει περίπου 3% φέτος έναντι των άλλων σημαντικών παγκόσμιων νομισμάτων, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ενισχύσει το δολάριο και θα συσφίξει τις δημοσιονομικές συνθήκες.
Η διασυνδεδεμένη φύση της παγκόσμιας οικονομίας έχει εξαπλωθεί στη νομισματική πολιτική.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει επιθετικά σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με την ελπίδα ότι τα χαμηλά ή ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια, σε συνδυασμό με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη και να διατηρήσουν τα νομίσματά τους αδύναμα.
Ακόμη και αν τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά, οι ενέργειες της BoE χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση ότι ακόμη δε φαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα και οι κεντρικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν κάθε όπλο που μπορούν να βρουν.
«Έχουμε μετακομίσει στα νέα σύνορα της νομισματικής πολιτικής.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος, επειδή πρέπει να συνεχίσουν να πιέσουν», πρόσθεσε ο Krosby.
«Έχει τον αέρα της απελπισίας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης