Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DailyFX: Οι κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία - ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν, αλλά το πρόβλημα είναι η δημοσιονομική πολιτική

DailyFX: Οι κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία - ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν, αλλά το πρόβλημα είναι η δημοσιονομική πολιτική
Δυστυχώς οι κυβερνήσεις σε Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνδράμουν όσο θα έπρεπε και με υποστηρικτικές πολιτικές τις κινήσεις της BoJ και της Fed
Η αποτυχία της Ιαπωνίας να τονώσει την οικονομία με τις τελευταίες πολιτικές της χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πόσο λίγα εργαλεία παγκόσμιας χάραξης πολιτικής έχουν απομείνει για να βοηθήσουν την ανάπτυξη.
Οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα σχέδια κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών για να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 274 δισ. δολ., ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει σχεδόν τις αγορές ETF σε σχεδόν 60 δισ. δολ.
Τελικά ανταμείφθηκαν με ένα ισχυρότερο νόμισμα, μια θάλασσα από κόκκινες τιμές τόσο στις μετοχές όσο και στις αποδόσεις των ομολόγων και με μια αγορά που σε γενικές γραμμές ήταν απογοητευμένη ότι οι Ιάπωνες ηγέτες δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν περισσότερα για να ξεκινήσει το επί μακρόν ασθμαίνουσα οικονομία.
«Το διπλό σχέδιο νομισματικών και φορολογικών κινήτρων από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει μια απογοήτευση», δήλωσε ο Christopher Vecchio, αναλυτής συναλλάγματος στην εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα DailyFX.
«Φταίνε οι υπεύθυνοι χάραξης της δημοσιονομικής πολιτικής, όχι η BoJ.
Ότι και αν έκανε η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα είχε τον παραμικρό αντίκτυπο, εκτός εάν τα μέτρα ενισχύονταν με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Γνωρίζουμε τώρα ότι η βαρύνουσα απάντηση μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής δεν έρχεται».
Ωστόσο, ακόμη και τα μεγαλύτερα «μπαζούκας» φαίνεται να κάνουν αρκετά.
Στις ΗΠΑ, μια ποικιλία από πακέτα τόνωσης της οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποτύχει να καταφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.
Το πακέτο του 2009 με τις δαπάνες των 830 δισ. δολ., τα μηδενικά επιτόκια επί επτά χρόνια και περίπου 3,7 τρισ. δολ. σε χρήμα που τυπώθηκε (ποσοτική χαλάρωση) οδήγησε σε μια οικονομία που δεν έχει ακόμη καταφέρει ετήσια κέρδη πάνω από το 3% από την οικονομική κρίση .
Η Fed βρίσκεται τώρα με ένα πρόβλημα αξιοπιστίας στο οποίο οι επενδυτές όχι μόνο αμφισβητούν την ικανότητά της να τονώσει την οικονομία, αλλά υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των δηλώσεων πολιτικής και την οξυδέρκεια των προβλέψεων, καθώς και αμφιβολίες για το αν η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να δράσει όπως πρέπει σε μια απροσδόκητη κρίση.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα: χρόνια στασιμότητας στη δημοσιονομική πολιτική σημαίνουν ότι οποιαδήποτε νέα χαλάρωση της Fed δεν θα έχει παρά μόνο μικρό αντίκτυπο στους τομείς της οικονομίας που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει» από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε ο Vecchio.
«Σκεφτείτε αν η οικονομία ήταν ένα αυτοκίνητο: η δημοσιονομική πολιτική είναι η μηχανή και η νομισματική πολιτική είναι το λάδι που λιπαίνει τα γρανάζια.
Αν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος ή δεν έχει ρυθμιστεί για να τρέξει σωστά, τότε δεν έχει σημασία πόσο πολύ λιπαντικό θα μπει στη μηχανή, απλά το αυτοκίνητο δεν θα λειτουργήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης