Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Γιατί η Fed δεν πρόκειται να βρει τις κατάλληλες συνθήκες που θέλει για να αυξήσει τα επιτόκιά της

CNBC: Γιατί η Fed δεν πρόκειται να βρει τις κατάλληλες συνθήκες που θέλει για να αυξήσει τα επιτόκιά της
Από τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το ένα, ο πληθωρισμός, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι δεν πρόκειται να πιάσει το στόχο σύντομα
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ χρειάζονται τρία πράγματα για να εξετάσουν επί της ουσίας μία αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά το 2016, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed τον Ιούνιο που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου.
Αυτά είναι: επιβεβαίωση ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται, επαρκής αύξηση των θέσεων εργασίας και ο πληθωρισμός που να αυξάνεται κοντά στο στόχο του 2% που έχει τεθεί από αρκετούς οικονομολόγους.
Δύο από αυτά τα πράγματα είναι αμφίβολα, όσον αφορά τις άμεσες προοπτικές τους, και το ένα είναι εντελώς απίθανο.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ γκρεμίστηκε στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και από τότε κινείται πολύ χαμηλότερα από το 2%.
Από την άλλη, ούτε τα οικονομικά στοιχεία και ο αριθμός των θέσεων εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Fed.
Δεν φαίνεται ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια, τουλάχιστον όχι στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα και κατά πάσα πιθανότητα καθόλου εντός του 2016.
Τουλάχιστον, αυτό είναι το συναίσθημα της αγοράς επί του θέματος.
Η αγορά έχει σχεδόν διαγράψει εντελώς την ιδέα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν.
Οι παρατηρητές της αγοράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η νομισματική πολιτική που δημιουργήθηκε για να απομακρύνει τις αμερικανικές τράπεζες μακριά από την κατάρρευση έχει γίνει ο κανόνας και το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι εάν ή πότε η νομισματική επιτροπή της Fed θα μπορέσει να απομακρυνθεί από τη νέα κανονικότητα.
«Δεν έχουμε μια πλήρη τραπεζική κρίση τώρα στις ΗΠΑ», δηλώνει ο τραπεζικός αναλυτής της S&P Global Market Intelligence, Erik Oja.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι μια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο είναι σχεδόν τόσο απίθανη όσο και μία εντός του Ιουλίου.
Αλλά οικονομολόγοι, όπως ο Joseph LaVorgna της Deutsche Bank, λένε ότι επιμένουν στις εκτιμήσεις τους για μία αύξηση αργότερα εντός του έτους.
Και έπειτα υπάρχει οι θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία της απασχόλησης που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου για το μήνα Ιούνιο καθίστανται ζωτικής σημασίας.
Αλλά είναι βέβαιο ότι η ηγεσία Fed δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Daniel Tarullo, δήλωσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της Wall Street Journal, ότι θα πρέπει να είναι «πιο πεπεισμένος» για τον πληθωρισμό, προτού η Fed κινηθεί προς μια νέα αύξηση των επιτοκίων.
Με το στόχο να βρίσκεται στο 2%, η νομισματική επιτροπή και οι αγορές μπορεί να περιμένουν για πολύ ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης