Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Princeton University: Πως οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Brexit

Princeton University: Πως οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Brexit
Οι αγορές φαίνεται να ανακάμπτουν και οι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι, αν και όταν συμβεί ένα πραγματικό Brexit, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επωφεληθούν
Οι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο γενικώς συμφωνούν ότι ένα Brexit θα είναι ζημιογόνο για την βρετανική οικονομία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα για αρκετό διάστημα, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να δώσουν μία ώθηση στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Όταν η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων ψήφισαν να φύγει η χώρα από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου, οι παγκόσμιες αγορές έχασαν 3 τρισ. δολ. από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα, σύμφωνα με την S&P Global.
Όμως, οι αγορές φαίνεται να ανακάμπτουν και οι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι, ενώ η ζημία μπορεί να είναι μακράς διαρκείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και όταν συμβεί ένα πραγματικό Brexit, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επωφεληθούν.
«Ο μεγάλος γίγαντας είναι οι ΗΠΑ και, σε αντίθεση με ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε, δεν νομίζω ότι είναι προφανές ότι αυτό είναι αρνητικό για τις ΗΠΑ», επισήμανε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου στο CNBC ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Alan Blinder.
«Για παράδειγμα, θυμάμαι την κρίση της Ανατολικής Ασίας το 1997-1998 που ήταν κακή για την παγκόσμια οικονομία και πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι επρόκειτο να τραβήξουν προς τα κάτω τις ΗΠΑ, αλλά συνέβη το αντίθετο», είπε, μιλώντας στο CNBC από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοργανώνει το ετήσιο φόρουμ της για τις κεντρικές τράπεζες.
«Είναι ένα σημαντικό ερωτηματικό.
Υπάρχει πιθανότατα μία μεγάλη καθοδική προοπτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση.
Για την Ευρώπη πιστεύω ότι η καθοδική τάση είναι αρκετά μεγάλη, αλλά πιθανότατα όχι σε μέγεθος «Τιτανικού», αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πραγματικά, δεν έχουμε πολλή εμπειρία με τέτοια πράγματα».
Είπε ότι αυτή η αβεβαιότητα είναι βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη Δυτική Ευρώπη.
«Αν ήσουν μία ευρωπαϊκή ή βρετανική πολυεθνική που σκεφτόσουν που θα τοποθετήσεις τις εγκαταστάσεις σου για να εξυπηρετήσεις τον κόσμο, δεν είναι σίγουρο σε όλους ότι θα επιλέγατε την Ε.Ε. ή το Ηνωμένο Βασίλειο με αυτό το γιγαντιαίο ερωτηματικό να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του καθενός».
Ο Blinder πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τόσο τον Ιούλιο όσο και το Σεπτέμβριο.
«Όπως πάνε τα πράγματα, ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά και θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την παγκόσμια οικονομική αντίδραση στο Brexit από ό,τι τώρα».
Ο διακεκριμένος συνεργάτης του think tank Fung Global Institute, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Andrew Sheng, είπε στο CNBC ότι το Brexit ήταν μια «κλήση αφύπνισης για ολόκληρο τον κόσμο» και ήταν μια αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετή πρόσβαση σε πόρους και αισθάνονται ότι η ζωή είναι άνιση κατηγορούν την παγκοσμιοποίηση και πιστεύω ότι πρέπει να τους ακούσουμε», είπε στο CNBC από τη Σίντρα.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ, πολύ γρήγορα και οι άνθρωποι ανησυχούν για τις δουλειές τους, από όπου και αν ανησυχούν για τη μετανάστευση και έτσι το Brexit είναι μια κλήση αφύπνισης για όλους μας».
Είπε επίσης ότι αναμένεται να δούμε αλλαγές, ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σχεδόν τραυματικών ή μετασχηματιστικών αλλαγών, όπως στην τεχνολογία, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, όλα αυτά είναι πολύ συγκεχυμένα και εκεί η ηγεσία πρέπει να έρθει και να πει στους ανθρώπους ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Τότε, όταν ο καθένας αντιληφθεί ότι έχουμε μερίδιο σε αυτό (το μέλλον), τότε όλοι θα προχωρήσουμε μαζί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης