Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Η Fed κατηγορείται ότι είναι «σκλάβα της αγοράς» και αυτό μπορεί να πλήξει καίρια την αξιοπιστία της

tags :
El-Erian: Η Fed κατηγορείται ότι είναι «σκλάβα της αγοράς» και αυτό μπορεί να πλήξει καίρια την αξιοπιστία της
Η Fed πρέπει να αποκτήσει πολυετές όραμα και να κοιτάζει μακρύτερα από τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα - Υπάρχει κίνδυνος να χάσει το εκτόπισμά της, όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Η Federal Reserve έχει καταστεί υπερβολικά εξαρτημένη από τους βραχυπρόθεσμους οικονομικούς δείκτες και κινδυνεύει να προκαλέσει σύγχυση στις χρηματοπιστωτικές αγορές με τη μετατόπιση των απόψεών της, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
«Συμπαθώ τη Fed», δήλωσε συγκεκριμένα ο El-Erian τη Δευτέρα 20 Ιουνίου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Η Fed προσπαθεί να είναι όσο πιο ειλικρινής και όσο το δυνατόν διαφανέστερη.
Και εξαιτίας αυτού κατηγορείται όχι μόνο ότι είναι αντιφατική, αλλά και ότι είναι "σκλάβος της αγοράς"».
Ο El-Erian δήλωσε ακόμη ότι η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, θα αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις από το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας έκθεσής της για τη νομισματική πολιτική αυτή την εβδομάδα, μετά το μήνυμα της 15ης Ιουνίου ότι ορισμένες από τις δυνάμεις που κρατούν χαμηλά τα επιτόκια μπορεί να είναι μακράς διαρκείας.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, τον Απρίλιο, τα περισσότερα στελέχη που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της Fed, δήλωναν ότι τάσσονταν υπέρ μίας αύξησης τον Ιούνιο, αν η οικονομία συνέχιζε να βελτιώνεται.
Όμως, η έκθεση για την απασχόληση το Μάιο έδειξε τη μικρότερη αύξηση σε νέες θέσεις εργασίας από το 2010 και η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Fed είναι να αποκτήσει ένα πολυετές όραμα, να έχει πίστη σε αυτό και να αρχίσει να καθοδηγεί τις αγορές, αντί να αντιδρά υπερβολικά στα βραχυπρόθεσμα δεδομένα», δήλωσε ο El-Erian.
«Διότι αν συνεχίσει να αντιδρά με βάση τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα, κινδυνεύει να γίνει αυτό που έχει γίνει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας».

Η επιρροή της Ευρώπης
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει σημειώσει μικρή πρόοδο ως προς την αύξηση του υπερβολικά χαμηλού ποσοστού πληθωρισμού της χώρας, ακόμη και ενώ ο ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται πλέον σε πάνω από το 80% του ΑΕΠ, πολύ περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο ποσοστό της Fed.
Επίσης, το γιεν έχει ανατιμηθεί φέτος, παρά την απόφαση της BoJ τον Ιανουάριο να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κάτω από το μηδέν.
Οι διαπραγματευτές τιμολογούν στο 8% την πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σε σύγκριση με περίπου 47% την ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση τον περασμένο μήνα των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Απριλίου.
Η Yellen είπε στις 15 Ιουνίου ότι το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το αν θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας παράγοντας που συνέτεινε στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά.
«Είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε.
Οι βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από το τι συμβαίνει στην Ευρώπη», δήλωσε ο El-Erian.
Καθώς οι καμπύλες απόδοσης τείνουν να ισοπεδωθούν, «στην περίπτωση των ΗΠΑ δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει με βάση τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Πρέπει κανείς να απευθύνεται και στην Ευρώπη», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης