Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Στο 42% αυξήθηκε η πιθανότητα για ένα Brexit - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις, στερλίνα και spreads

Bloomberg: Στο 42% αυξήθηκε η πιθανότητα για ένα Brexit - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις, στερλίνα και spreads
Άγνωστο εάν θα επανεκκινήσουν οι καμπάνιες, μετά τη δολοφονία της βουλευτού Jo Cox
Με τις εκστρατείες του «Μένουμε» και του «Φεύγουμε» ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit να έχουν ανασταλεί τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, έπειτα από τη δολοφονία της βουλευτού του Εργατικού κόμματος, Jo Cox, παραμένει άγνωστο σε ποια φάση βρίσκονται οι δημοσκοπήσεις και η κοινή γνώμη.
Με βάση τις τελευταίες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από το τραγικό συμβάν της Πέμπτης 16 Ιουνίου, το Bloomberg επιχειρεί να υπολογίσει την πιθανότητα ενός Brexit.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό πιθανότητας για ένα Brexit αυξήθηκε στο 42% σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου, έναντι 39% την Τετάρτη 15 Ιουνίου.
Πάντως, στο σχετικό κείμενο επισημαίνεται ότι παραμένει άγνωστο εάν τελικά οι καμπάνιες θα ξεκινήσουν και πάλι.

Η πιθανότητα ενός Brexit σήμερα


Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ποτέ τέλειες και η πρόσφατη ιστορία έχει δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.
Το παρακάτω γράφημα συγκεντρώνει και ενοποιεί όλες τις δημόσιες έρευνες και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ατέλειές τους, με τη μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται σε εκείνες τις δημοσκοπικές εταιρείες που υπήρξαν οι πιο επιτυχημένες στις προβλέψεις τους κατά το παρελθόν.
Που συμφωνούν όλες: Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να πει κανείς ποια μεριά θα επικρατήσει, με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να καθορίσουν πιθανότατα το εάν η Βρετανία αποχωρήσει ή παραμείνει στην Ε.Ε.

Κόκκινο-«Μένουμε», Μπλε-«Φεύγουμε», Γκρι-Αναποφάσιστοι, Τελείες-Περιθώριο λάθους


Η αξία της στερλίνας
Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι ένα Brexit θα πλήξει τη στερλίνα, με τη συζήτηση να αφορά το πόσο πολύ θα υποτιμηθεί το βρετανικό νόμισμα.
Οπότε οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για προστασία.
Το παρακάτω γράφημα χρησιμοποιεί τα λεγόμενα στοιχεία «αναστροφής κινδύνου» που συγκέντρωσε το Bloomberg, προκειμένου να παρακολουθήσει το αίσθημα των επενδυτών σχετικά με την πορεία της στερλίνας.



Τα spreads των εταιρικών ομολόγων
Καθώς ο κίνδυνος για ένα Brexit αυξάνεται, οι επενδυτές απαιτούν να πληρώνονται περισσότερα για να δανείζουν στις βρετανικές επιχειρήσεις.
Αυτό μπορεί να το δει κανείς στη διαφορά ή αλλιώς τα spread ανάμεσα στα βρετανικά και ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης