Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Το Brexit θα έχει συνέπειες σε Βρετανία και ΕΕ αλλά δε θα είναι καταστροφή - Στρεβλώσεις στις αγορές

tags :
Royal Bank of Scotland: Το Brexit θα έχει συνέπειες σε Βρετανία και ΕΕ αλλά δε θα είναι καταστροφή - Στρεβλώσεις στις αγορές
Υπάρχουν οι μηχανισμοί των κεντρικών τραπεζών και είναι βέβαιο ότι θα δράσουν από κοινού η ΕΚΤ και η Bank of England.
Το Brexit αν και εφόσον συμβεί θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην Βρετανία και την ΕΕ αλλά δεν θα είναι καταστροφή αναφέρει στέλεχος της Royal Bank of Scotland στο bankingnews.
Στις 23 Ιουνίου διεξάγεται το σημαντικότερο δημοψήφισμα της Ευρώπης, οι βρετανοί αποφασίζουν αν θα παραμείνουν ή αν θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Το στέλεχος της RBS ανέφερε τα εξής «Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ένα προβάδισμα του Brexit, ωστόσο η τραγική δολοφονία της Jo Cox της βουλευτού των εργατικών θα δημιουργήσει συναισθηματική φόρτιση.
Ωστόσο η βία στην Βρετανία δεν μπορεί να σχετιστεί με το δημοψήφισμα.
Ως προς την ουσία.
Αν η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει στην ΕΕ τότε αυτό το κύμα υπερβολής στα ομόλογα θα καταλαγιάσει.
Π.χ. το 10ετές γερμανικό ομόλογο θα κινηθεί προς την ζώνη των 0,30% με 0,50%.
Τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν καθώς είχαν πιεστεί εσχάτως αλλά δεν αναμένεται ουσιώδης αντίδραση καθώς οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξαναβρεθεί εκεί που ήταν πριν αρχίσουν οι ανησυχίες για το Brexit να κυριαρχούν δηλαδή 650-700 μονάδες.
Αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ, κυριαρχήσει το Brexit τότε όντως θα προκληθεί βραχυπρόθεσμα ένας συστημικός πανικός.
Όμως θα είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Ούτε η Βρετανία θα καταστραφεί, ούτε η ΕΕ.
Υπάρχουν οι μηχανισμοί των κεντρικών τραπεζών και είναι βέβαιο ότι θα δράσουν από κοινού η ΕΚΤ και η Bank of England.
H παρέμβαση τους αυτή θα είναι αποφασιστικής σημασίας και θα καταλαγιάσει τους τριγμούς στις αγορές.
Με ρεαλιστικούς όρους το Brexit θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην βρετανική οικονομία και την ΕΕ αλλά δεν θα είναι καταστροφή.
Η Βρετανία έχει εθνικό νόμισμα και οικονομία που βρίσκεται σε υγιή επίπεδα, εσχάτως μάλιστα ορισμένοι αριθμοδείκτες έχουν βελτιωθεί.
Η Βρετανία χρειάζεται την ΕΕ και η ΕΕ χρειάζεται την Βρετανία αυτό είναι προφανές αλλά αν υπάρξει Brexit δεν θα είναι καταστροφή.
Έχει υπερκετιμηθεί ο κίνδυνος του χάους που μπορεί να προκληθεί.
Αν π.χ. λόγω αβεβαιότητας υποχωρήσει ο FTSE 100 στην Βρετανία 15% είναι μεγάλο πλήγμα αλλά όχι καταστροφή.
Κατά την άποψη μου είναι πιο πιθανό οι αρνητικές επιδράσεις να εξαντληθούν στα χρηματιστήρια παρά στις οικονομίες.
Οι οικονομίες αντέχουν.
Ένα Brexit για την Ευρώπη δεν θα απέκλεια να δημιουργούσε συνθήκες ώστε να επιταχυνθούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή περισσότερη ενοποίηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης