Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Γερμανία και Γαλλία χρειάζονται μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν το Brexit

tags :
Bruegel: Γερμανία και Γαλλία χρειάζονται μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν το Brexit
Η γαλλογερμναική συμμαχία θα αποδειχθεί πολύ σημαντική αν το Brexit υπερισχύσει αναφέρει το Bruegel
Ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ και τα μεγαλύτερα μέλη της, η Γαλλία και η Γερμανία, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει μια αξιόπιστη στρατηγική, εάν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου να φύγουν από την ΕΕ αναφέρει το ινστιτούτο σκέψης Bruegel.
Για να αποφευχθεί η σταδιακή αποσύνθεση της ΕΕ, οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της ΕΕ και ιδιαίτερα την γαλλο-γερμανική συμμαχία.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμάει ότι πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν επιζήμια τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προετοιμασία για τα επόμενα βήματα είναι ζωτικής σημασίας.
Η προσοχή του πολιτικού συστήματος έχει επικεντρωθεί στο πώς θα αποτρέψει άλλες χώρες από το να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ.
Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εύκολη πρόσβαση στα οφέλη της ΕΕ, χωρίς υποχρεώσεις.
Έτσι, η πολιτική στρατηγική της ΕΕ και των δύο μεγαλύτερων μελών της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα πρέπει να εστιαστούν όχι στο τι θα συμβεί αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναμφισβήτητα, η στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να καταστεί η ΕΕ ένα σύμβολο της προόδου, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι στρατηγικές επιλογές

Η πρώτη στρατηγική επιλογή επικεντρώνεται στην ΕΕ των 27 κρατών μελών.
Θα μπορούσε να συνεπάγεται εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, θέτοντας τα συμφέροντα των πολιτών για πρώτη φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου στην αύξηση της ασφάλειας.
Ειδικότερα, οι χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Σουηδία μπορεί να αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους υπονομεύονται στην ΕΕ. Πράγματι, μετά από μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ θα αποτελούν μόλις το 14% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Μια στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στην ενιαία αγορά θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Δανία, αλλά και για ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ολλανδία.
Η δεύτερη στρατηγική επιλογή ξεκινά από την παρατήρηση ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, η γαλλο-γερμανική συμμαχία θα είναι όλο και πιο σημαντική, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την ΕΕ.
Ο μεγαλύτερος φόβος της Γερμανίας είναι ότι, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, η Γαλλία και η Ιταλία θα πιέσουν για πιο κρατικίστικες πολιτικές και άλλες αναδιανεμητικές πολιτικές.
Η Γαλλία, με τη σειρά της, φοβάται μήπως η Γερμανία στραφεί μακριά από την ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης