Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ένα Brexit θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη – Προειδοποιεί με υποβαθμίσεις

Fitch: Ένα Brexit θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη – Προειδοποιεί με υποβαθμίσεις
Ένα Brexit θα δημιουργούσε προηγούμενο αποχωρήσεων από την Ε.Ε. και θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε αντιευρωπαϊκά ή άλλα λαϊκίστικα πολιτικά κόμματα
Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργούσε αρνητικά για τις οικονομίες των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. και θα αύξανε τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Ftich σε έκθεσή του με σημερινή ημερομηνία, 16 Μαΐου 2016.
Όπως αναφέρει, «δεν θα αναμένουμε ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας θα έχει άμεση αρνητική συνέπεια στις αξιολογήσεις στις χώρες της Ε.Ε., όμως αρνητικές δράσεις θα είναι πιο πιθανές μεσοπρόθεσμα, αν ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν έντονος ή αν λάμβαναν σάρκα και οστά αξιοσημείωτοι πολιτικοί κίνδυνοι».
Μάλιστα, η Fitch επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση υπερίσχυσης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίουμ θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit θα ήταν μικρότερος για την Ε.Ε. απ' ό,τι για τη Βρετανία, όμως θα εξακολουθούσε να είναι αξιοσημείωτος», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει ότι «θα μειώνονταν οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η έκταση αυτού θα εξαρτηθεί από τη φύση οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Βρετανίας, όπως και από τον βαθμό και τη διάρκεια της υποτίμησης της στερλίνας».
Οι περισσότερο εκτεθειμένες χώρες θα ήταν, σύμφωνα με την Fitch, οι Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρος και Λουξεμβούργο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Brexit θα μείωνε τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. πιθανώς στο μηδέν, κάτι που θα σήμαινε ότι οι υπόλοιποι συμβαλλόμενοι θα έπρεπε να αυξήσουν τις πληρωμές τους.
Τονίζει ακόμη ότι ένα Brexit θα δημιουργούσε προηγούμενο αποχωρήσεων από την Ε.Ε. και θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε αντιευρωπαϊκά ή άλλα λαϊκίστικα πολιτικά κόμματα και να οδηγήσει τους ηγέτες της Ε.Ε. να είναι πιο απρόθυμοι στην εφαρμογή μη δημοφιλών πολιτικών με μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η διαπραγμάτευση των όρων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα μπορούσε να εξαντλήσει τον χρόνο και την ενέργεια της Ε.Ε. και να ανοίξει νέα μέτωπα διαφωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης