Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Millennium Global: Υποτιμημένος ο κίνδυνος του Brexit - Πουλήστε στερλίνες, έρχεται υποχώρηση 10%

Millennium Global: Υποτιμημένος ο κίνδυνος του Brexit - Πουλήστε στερλίνες, έρχεται υποχώρηση 10%
Η καλύτερη επιλογή για τη Βρετανία είναι να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι επενδυτές πρέπει να λάβουν θέση για πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου, καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη της ισοτιμίας υπέρ του βρετανικού νομίσματος δείχνει ότι η αγορά υποεκτιμά τον κίνδυνο να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου της χώρας τους στο επερχόμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας διαχείρισης και επενδύσεων σε συνάλλαγμα, Millennium Global Investments.
Η στερλίνα μπορεί να υποχωρήσει έως και 10%, εάν επικρατήσει η καμπάνια υπέρ του Brexit, ενώ η πιθανότητα για οποιαδήποτε ανάκαμψη σε περίπτωση που κερδίσει η καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. είναι μικρή, λέει η συνεπικεφαλής στη διαχείριση χαρτοφυλακίων της εταιρείας, Lisa Scott-Smith, η οποία διαχειρίζεται 16 δισ δολ.
Η βρετανική λίρα κατέγραψε τον Απρίλιο τα μεγαλύτερα κέρδη της έναντι του δολαρίου από το 2013, μία κίνηση που δείχνει ότι οι επενδυτές εκτιμούν πολύ χαμηλά τον κίνδυνο να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε.
Παρόλ' αυτά, η στερλίνα εξακολουθεί να έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 10 σημαντικότερων νομισμάτων παγκοσμίως μέσα στο 2016.



«Εάν το βασικό μας σενάριο, μία ψήφος υπέρ του "Μένουμε", επαληθευτεί, μπορεί να δούμε μία μικρή κίνηση ανακούφισης, της τάξης του 2%-3%, την οποία και θεωρώ και ως ευκαιρία να πουλήσει κανείς, ενώ το ταβάνι της ανόδου τοποθετείται στο 1,50 δολ./στερλίνα», λέει η εταιρεία Scott-Smith με έδρα το Λονδίνο.
«Οι περισσότερες προβλέψεις όσον αφορά την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της στερλίνας σε περίπτωση που επικρατήσει το "Φεύγουμε" κινούνται κοντά στο 10%, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κάποια μεγαλύτερη κίνηση, γνωρίζοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται ξένα κεφάλαια».

Χαμηλά 7 ετών
Το βρετανικό νόμισμα έχει υπάρξει βαρόμετρο της «αίσθησης» γύρω από το Brexit καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων ενόψει του δημοψηφίσματος, υποχωρώντας σε χαμηλά 7 ετών έναντι του δολαρίου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του, και τώρα πραγματοποιεί μία κούρσα, καθώς υπάρχουν σημάδια ότι θα επικρατήσει η καμπάνια του "Μένουμε"».
Η πρόσφατη κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα δείχνει ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι το Brexit τελικά θα αποφευχθεί και υποδεικνύει ότι οι διαπραγματευτές μπορεί να επανεκτιμούν εάν ήταν πολύ επιθετικοί ποντάροντας εναντίον της στερλίνας.
Η στερλίνα διαπραγματευόταν σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου με μικρές μεταβολές στο 1,4482 δολ., ενώ στις 29 Φεβρουαρίου είχε υποχωρήσει στο 1,3836 δολ, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.
Παράλληλα, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι του ευρώ, στις 78,75 πένες/ευρώ.
Εάν ξεχάσει κανείς το δημοψήφισμα, η Scott-Smith εξακολουθεί να θεωρεί ότι εάν κάποιος θέλει να ποντάρει στη στερλίνα θα πρέπει να λάβει θέση πωλητή, δεδομένης της οικονομικής απόκλισης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης