Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η ΕΚΤ δεν έχει όρεξη για περαιτέρω χαλάρωση, αλλά αναγκάζεται να αφήσει ανοιχτή την πόρτα

Rabobank: Η ΕΚΤ δεν έχει όρεξη για περαιτέρω χαλάρωση, αλλά αναγκάζεται να αφήσει ανοιχτή την πόρτα
Ο Mario Draghi επανέλαβε ότι, αν χρειαστεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του για να υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο στόχο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε εμπιστοσύνη στην πολιτική που ακολουθεί και το Διοικητικό της Συμβούλιο δεν έχει φαίνεται να έχει ισχυρή όρεξη να εντείνει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας στο εγγύς μέλλον.
Αυτά επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank στο σχολιασμό τους για τις δηλώσεις του Mario Draghi Mario σήμερα Πέμπτη 21 Απριλίου.
Τα κυριότερα σημεία της ανάλυσής τους έχουν ως εξής:
* Σε γενικές γραμμές το βασικό μήνυμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου ήταν ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική που ακολουθεί, αλλά με μια χροιά σε αυτό το μήνυμα που δεν και πολύ ισχυρή.
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί, μιλώντας για τη μελλοντική στάση της ΕΚΤ όσον αφορά την πολιτική της, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι, αν χρειαστεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του για να υποστηρίξει την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο στόχο και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτή την προοπτική.
* Συνολικά, πιστεύουμε ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου υποστηρίζει την άποψή μας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει ισχυρή όρεξη να εντείνει την πολιτική του στο εγγύς μέλλον.
Αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να κλείσει την πόρτα σε μία πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων χαλάρωσης, πέραν αυτού του χρονικού ορίζοντα».
* Όπως προαναφέρθηκε, το Δ.Σ. δεν όρισε ένα μηνιαίο στόχο για τις αγορές εταιρικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ πιθανότατα το έκανε αυτό για να διατηρήσει επαρκή ευελιξία, ώστε να αγοράσει περισσότερο/λιγότερο εταιρικό χρέος, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Είναι ενδιαφέρον, όμως, η ΕΚΤ έθεσε πολύ ψηλά το όριο: έως το 70% του οφειλόμενου ποσού ανά έκδοση μπορεί να αγοραστεί.
Αυτό το όριο μπορεί να είναι χαμηλότερο σε μερικές περιπτώσεις, π.χ. για τίτλους που εκδίδονται από τις δημόσιες επιχειρήσεις (δηλαδή οντότητες του οιονεί δημόσιου τομέα).
* Βασική μας άποψη είναι ότι η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει να πιάσει όσο το δυνατόν «περισσότερα ψάρια», εν όψει και των πιθανών ζητημάτων έλλειψης που μπορεί να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι λιγότερο επιρρεπής στις ανησυχίες για τη «νομισματική χρηματοδότηση» από ότι ο δημόσιος τομέας, αυτό έχει επίσης δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να κινηθεί και σε αυτό το κομμάτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης