Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Politico: Ο Draghi θα προσπαθήσει να «κατευνάσει» τον Schaeuble επιμένοντας στο στόχο για τον πληθωρισμό

Politico: Ο Draghi θα προσπαθήσει να «κατευνάσει» τον Schaeuble επιμένοντας στο στόχο για τον πληθωρισμό
Dεν θα πρέπει κανείς να αναμένει άμεση απάντηση του Διοικητή της ΕΚΤ στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών
Αυτό που κανονικά θα ήταν μια συνηθισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά από αυτήν της 10ης Μαρτίου, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, αναμένεται να διεξαχθεί υπό το βάρος του γερμανικού θυμού για τις μη συμβατικές πολιτικές του.
Αλλά δεν πρέπει κανείς να περιμένει να υπάρξουν «λεκτικά αντίποινα» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από πλευράς Mario Draghi παρά το ότι ο Wolfgang Schaeuble τον κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές του συνέβαλε στην αύξηση του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD.
Ο Draghi, αναφέρει σε άρθρο της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει και ο ίδιος κάτι για να επιτευχθεί «ανακωχή», πέραν της παρέμβασης Merkel την προηγούμενη εβδομάδα η οποία τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί στην ΕΕ να εργαστούν για την προώθηση της ανάπτυξης και ότι η ΕΚΤ πράττει ορθά επικεντρώνοντας στον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να απαντήσει άμεσα, είναι να θυμίσει ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, κάτι που έσπευσε, ήδη, να τονίσει ένας από τους γνωστότερους αντιπάλους του εντός της, ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann.
«Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο καταθέτες: είναι και υπάλληλοι, και φορολογούμενοι και δανειολήπτες, οπότε μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια» τόνισε.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσει οριστικό τέλος στην ιδέα περί «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο» και να καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συζητηθεί εντός της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει όλη την κυρίως δημοσιογραφική παραφιλολογία που αναπτύχθηκε επί του θέματος.
Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, η συζήτηση στα ΜΜΕ συνεχίζεται όχι μόνο για το τίθεται τέτοιο θέμα αλλά έχει αρχίσει και η επιχειρηματολογία για το αν πρέπει να γίνει.
Κατά πολλούς η συζήτηση αυτή ήταν που εξόργισε ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Ένας τρόπος να καλμάρει η ΕΚΤ τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτικών και καταθετών είναι να επιμείνει στο ότι είναι απολύτως προσηλωμένη στα μέτρα που ανακοίνωσε στις 10 Μαρτίου, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί.
Ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της BofA Merril Lynch, Gilles Moec, εκτιμά ότι η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ασυνήθιστο συνδυασμό επικρίσεων σε σχέση με το 2015, όταν την επαινούσαν παγκοσμίως.
Το Politico εκτιμά ότι ο Draghi θα απαντήσει σε όλα αυτά επιστρέφοντας στο κεντρικό του μήνυμα: Στόχος είναι να αναθερμάνουμε τον πληθωρισμό και παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτόν.
Η ΕΚΤ θα υποστηρίξει ότι έχει πολλά «όπλα» για να το πετύχει αυτό, ακόμη και αν δεν αποδώσει η ακολουθούμενη πολιτική ή γίνουν εντονότεροι οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, αλλά φυσικά «δεν θα αποκλείσει τίποτε» στο μέλλον γιατί αυτό είναι που κάνει πάντα μια Κεντρική Τράπεζα: δεν αποκλείει τίποτε.
Επίσης, θα επιμείνει ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει αποτελέσματα και ότι δεν φταίει αυτή αν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν «υλοποίησαν το δικό τους κομμάτι» υποχρεώσεων προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης