Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bild: Στο ναδίρ οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες - Την παραίτησή του πρότεινε ο Gabriel

tags :
Bild: Στο ναδίρ οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες - Την παραίτησή του πρότεινε ο Gabriel
Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονταν να λαμβάνουν μόλις το 19,5% στην πρόθεση ψήφου, το χαμηλότερο ποσοστό που γνώρισαν ποτέ 
Στο ναδίρ της δημοτικότητά του βρίσκεται το γερμανικό Σοσιαλιστικό κόμμα SPD γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία και εκνευρισμό στους κόλπους του κόμματος.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονταν να λαμβάνουν μόλις 19,5% στην πρόθεση ψήφου.
Η σφυγμομέτρηση προκάλεσε σοκ στην κομματική ηγεσία ενώ σε συνεδρίαση της Κ.Ο. ο πρόεδρος Zigmar Gabriel φέρεται να πρότεινε ακόμη και την παραίτησή του, σε περίπτωση που αυτό θα βοηθούσε το κόμμα.
Μεγάλη μερίδα του κόμματος όμως δεν το επιθυμεί.
Αντιθέτως, επιθυμία των περισσοτέρων είναι να γίνει ο νυν αντικαγκελάριος Gabriel υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία στις εκλογές του 2017, αντίπαλος της A. Merkel.
Στην πραγματικότητα και πολιτικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα βαθύτερα αίτια της κατακόρυφης πτώσης της δημοτικότητας του SPD δεν σχετίζονται με το πολιτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον Uve Yun από το Πανεπιστήμιο του Τρίερ και τον Gero Neugebauer από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην έλλειψη ενός ξεκάθαρου πολιτικού προφίλ.
Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης τους Σοσιαλδημοκράτες, αναρωτιούνται οι πολιτικοί επιστήμονες, με τον Yun να προσθέτει ότι «όσον αφορά στο περιεχόμενο, τα υπόλοιπα κόμματα ήρθαν πολύ κοντά στις θέσεις του SPD».
Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, για παράδειγμα, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στους Πράσινους και την Αριστερά, όσο και στους Χριστιανοδημοκράτες.
«Ο προγραμματικός χώρος που απέμεινε στο SPD έχει συρρικνωθεί σημαντικά».
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι υπό την Α. Μέρκελ η CDU έχει διαγράψει πολλές συντηρητικές αξίες και απομακρύνεται όλο και περισσότερο ακόμη και από βασικές αρχές της οικονομίας της αγοράς.
Στα συμφραζόμενα αυτά οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα είδος «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ίδιους τους Σοσιαλδημοκράτες.
Tην ίδια ώρα εντείνεται κατά τον Gero Neugebauer η κοινωνική ανισότητα, την οποία ήθελε να εξαλείψει το SPD.
Για πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις βαθιές περικοπές στο κοινωνικό κράτος, τις οποίες αποφάσισε και υλοποίησε το κόμμα στο πλαίσιο της περιβόητης Ατζέντας 2010 του Gerhard Schröder.
Πολλοί κατηγορούν το SPD ότι με την τότε πολιτικής του «πρόδωσε» τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος, «θάβοντας» την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν καν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την εισαγωγή του κατώτατου μισθού και τη σύνταξη στα 63, θέματα που κυριάρχησαν στην τελευταία προεκλογική τους ατζέντα.
«Η A. Merkel κατάφερε να πουλήσει αυτά τα θέματα ως δικές της επιτυχίες», λέει ο Neugebauer».
Παράλληλα έχει συρρικνωθεί σημαντικά και η παραδοσιακή εκλογική πελατεία του SPD, η οποία προέρχεται από την μαχόμενη συνδικαλιστική εργατική τάξη.
«Αυτό σχετίζεται και με αλλαγές στο κόμμα, στην ηγεσία του οποίου έχουν επιβληθεί άτομα με ακαδημαϊκή μόρφωση», λέει ο Uve Yun.
«Οι χρυσές εποχές της σοσιαλδημοκρατίας έχουν παρέλθει», σχολιάζει ο Geero Neugebauer.
Αυτό που της έδινε παλαιότερα ώθηση, η μάχη για τα κοινωνικά στάνταρ, δεν πρόκειται να επιστρέψει σε εκείνη τη μορφή».
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν αναλυτές, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες περνούν σε μια φάση περισυλλογής, κατά την οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το προφίλ του κόμματος αλλά και να αναδειχθούν και πάλι πρόσωπα που θα καταφέρουν να ενθουσιάσουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης