Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η UBS προειδοποιεί: «Βουτιά» 30% στη στερλίνα σε περίπτωση Brexit και ξαφνική απώλεια ροών κεφαλαίων

Η UBS προειδοποιεί: «Βουτιά» 30% στη στερλίνα σε περίπτωση Brexit και ξαφνική απώλεια ροών κεφαλαίων
Σε δύσκολη στιγμή η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όταν η χώρα παρουσιάζει το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Προειδοποιήσεις προς τη Βρετανία σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του Brexit και οι διαπραγματεύσεις πάρουν λάθος τροπή απευθύνει η ελβετική τράπεζα UBS, εκτιμώντας «βουτιά» 30% στη στερλίνα αλλά και «ξαφνική απώλεια» ροών κεφαλαίων.
Επικαλούμενη ένα τραυματικό σενάριο παρόμοιο με μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, η τράπεζα σημειώνει ότι η Βρετανία διεξάγει το δημοψήφισμα σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, όταν η χώρα παρουσιάζει το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στον αναπτυγμένο κόσμο και εξαρτάται από τους ξένους επενδυτές για να καλύψει το κενό.
«Οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και η διάρθρωση του εξωτερικού ισολογισμού καθιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο ευάλωτο σε ξαφνικές αλλαγές στις ροές κεφαλαίων», σημειώνει η UBS και προσθέτει ότι «σε περίπτωση που ένα Brexit προκαλέσει ένα τέτοιο σοκ εμπιστοσύνης», η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να έχει προβλήματα.
Η ελβετική τράπεζα προειδοποιεί ότι οι ξένες επενδύσεις μπορεί να στεγνώσουν και πιθανόν να υπάρξει και έξοδος κεφαλαίων.
Ακόμη, σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει βουτιά 30% στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, όμως η υποτίμηση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν αποδειχθεί ότι η βρετανική οικονομία έχει λιγότερες δυνατότητες από αυτές που εκτιμώνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης