Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Το ελληνικό δράμα πρωταγωνιστεί στην κεντρική σκηνή της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

CNBC: Το ελληνικό δράμα πρωταγωνιστεί στην κεντρική σκηνή της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ
Μένει να δούμε αν το ΔΝΤ θα παρέμβει αποφασιστικά για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ή εάν για μία ακόμη φορά θα αναβάλει τις απαραίτητες λύσεις, μέσα από συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους
Θα είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ακόμη επεισόδιο στο συνεχιζόμενο έπος του ελληνικού χρέους που έχει στοιχειώσει την ευρωζώνη;
Αυτό αναρωτιέται το CNBC σε εκτενές ρεπορτάζ του για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Μετά από περίπου δύο μήνες, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθυστερούν, όπως αποδεικνύεται από τον τελευταίο άκαρπο γύρο των διαπραγματεύσεων που έληξε προσωρινά την Τρίτη και θα συνεχιστεί μετά τις 18 Απριλίου.
Με την Ελλάδα και πάλι να αντιμετωπίζει σταδιακά πρόβλημα ρευστότητας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση.
Το αδιέξοδο οφείλεται κυρίως στις διαφορές μεταξύ των δανειστών σχετικά με το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έως το 2018.
Αρχικά αναμενόταν στο 3% από την Ε.Ε. και στο 4,5% από το ΔΝΤ.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο: η αντίσταση της Αθήνας σε αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις και της αύξησης των φόρων.
Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο πώς το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και η Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να τα βρουν για να αποτρέψουν μία νέα ελληνική κρίση.
Ο στόχος για την Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι την 1η Μαΐου.
Διαφορετικά, η κατάσταση θα γίνει αφόρητα αγχωτική.
«Όλα τα τέσσερα ιδρύματα εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές για μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Τρίτη 12 Απριλίου.
Εξίσου σημαντικές είναι οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα φτάσει στο 185% του ΑΕΠ το 2016.
Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα καθορίσει την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Σε τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, πριν από 9 μήνες, σημειωνόταν ότι «η δραματική επιδείνωση στα σημεία βιωσιμότητας του χρέους δείχνει την ανάγκη για μία ελάφρυνση του χρέους σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα και έχει προταθεί από τον ESM.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ αναμένει να αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρώπη.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι το χρέος στην Ελλάδα είναι «υπερβολικά βαρύ».
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το πόσο βάρος χρέους μπορεί να μεταφέρει η χώρα», δήλωσε στις 7 Απριλίου, ενώ πρότεινε την ελάφρυνση του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και της μείωσης των επιτοκίων.
Το μοντέλο βιωσιμότητας του ΔΝΤ για την Ελλάδα φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από την περαιτέρω επέκταση των λήξεων σε περισσότερο από 70 χρόνια, θέτοντας μια περίοδο χάριτος 30 ετών για τις πληρωμές τόκων και προσαρμογή του επιτοκίου στην πραγματική ικανότητα του ελληνικού προϋπολογισμού.
Αλλά η Ευρώπη, και ειδικά η Γερμανία, έχουν διαφορετική προσέγγιση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι, ενώ θα υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα εντός των προσεχών εβδομάδων, δεν θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους. Επεσήμανε ότι οι διάρκειες των ελληνικών ομολόγων έχουν επεκταθεί στα 35 χρόνια και οι πληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για 10 χρόνια.
Παρά τις γερμανικές προκηρύξεις, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει ήδη εργαστεί πάνω σε σχέδια μείωσης του χρέους, με την παραδοχή ότι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα -τα χρήματα που η χώρα χρειάζεται να συγκεντρώσει για να καλύψει το έλλειμμά της- παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Για να επιτευχθεί αυτό, το προσχέδιο του ESM προβλέπει την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης ορισμένων δανείων προς την Ελλάδα, συνδέει τη σταθερή αποπληρωμή του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας και βάζει όριο ή αναβάλει τις πληρωμές των τόκων.
Όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το σχέδιο αυτό για μείωση του χρέους δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ.
Αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία δεν προσέρχεται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με τις καλύτερες προθέσεις.
Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις, ώστε να επιτευχθεί μια οριστική λύση πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι θα κατηγορήσει το ΔΝΤ για την επιδείνωση των οικονομικών δεινών της χώρας του, από τη στιγμή που το Ταμείο έχει αναλάβει τη σκληρότερη στάση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου, Benoît Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε τις πολιτικές του ΔΝΤ.
«Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων πολιτικής.
Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος», είπε.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επικρίνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ, κάτι που υποδηλώνει ότι οι τελευταίες, απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου για το χρέος και το ΑΕΠ καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την απροθυμία του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ιστορικά έχουν αποτύχει στις προβλέψεις τους.
Το 2011 το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,6% του ΑΕΠ, όταν αποδείχθηκε ότι ήταν 7,1%.
Το επόμενο έτος προέβλεπε ανάπτυξη 1,1%, αλλά υπήρξε ύφεση 6,6%.
Πέρυσι το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί στο 2,1%, αλλά η οικονομία συρρικνώθηκε κατά -3,3%.
«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα χωρίς κάποια ελάφρυνση του χρέους και η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται το ΔΝΤ για να εγκριθεί η εκταμίευση από τη γερμανική Βουλή», σημειώνει ο έλληνας πρώην υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, εκτίμησε ότι η στάση του Ταμείου προς την Ελλάδα εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα.
«Το ζήτημα του χρέους γίνεται πιο σχετικό μετά το 2022.
Είναι πιθανό ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει σε, ας πούμε, ένα τριετές πρόγραμμα, χωρίς αναφορά στο τι θα συμβεί μετά από τότε.
Όμως, φυσικά, πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν οι δικοί του όροι.
Κυρίως, η εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος », είπε στο CNBC.
ΤΟ CNBC ρώτησε τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδα με το ΔΝΤ το 2010, αν η φετινή συνάντηση είναι εξίσου σημαντική με εκείνη που συμμετείχε πριν από έξι χρόνια.
«Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ την άνοιξη του 2010 σηματοδότησε μια σειρά από πρωτιές για το Ταμείο.
Ήταν η πρώτη φορά που καλείτο να συνδράμει στην προσπάθεια διάσωσης μίας χώρας της ευρωζώνης και η πρώτη φορά που δεσμευόταν για ένα τόσο μεγάλο ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.
Ήταν επίσης η πρώτη φορά που στηρίχθηκε σε δύο σημαντικούς μοχλούς πολιτικής ενώ βοηθά μία χώρα:
Στην αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του νισμίσματος.
Οι αποφάσεις αυτές έχουν επικριθεί έντονα, όμως, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας και την κατάρρευση του ευρώ», δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνάντηση αυτής της εβδομάδας δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντικές όσο και το 2010, αλλά δεν παύουν να είναι σημαντικές.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρέπει να πειστούν ότι κάποια ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της χώρας», είπε.
Μένει να δούμε αν το ΔΝΤ θα παρέμβει αποφασιστικά αυτή τη φορά για να αφαιρέσει την αβεβαιότητα που προκαλεί στους επενδυτές το βάρος του ελληνικού χρέους, ή εάν για μία ακόμη φορά θα αναβάλει τις απαραίτητες λύσεις, μέσα από συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης