Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Στα 360 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται

CNBC: Στα 360 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές προβλέψεις, ενώ υπάρχουν και μεγάλα ποσά εξασφαλίσεων
Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να πραγματοποίησαν ένα ράλι στο χρηματιστήριο του Μιλάνο τη Δευτέρα 11 Απριλίου, αλλά ο τομέας εξακολουθεί δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει ακόμη από πάνω του τις ανησυχίες σχετικά με το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων.
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο προβληματικό της ευρωζώνης, με επισφαλή δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά την αναταραχή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζει η αγορά.
«Το πραγματικό πρόβλημα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έχει υπερεκτιμηθεί υπερβολικά», τόνισε στο CNBC ο διευθύνων εταίρος της The European House – Ambrosetti, Valerio De Molli, στο περιθώριο ημερίδας της εταιρείας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 9-10 Απριλίου.
«Αν κοιτάξετε στο ακαθάριστο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), έχετε ένα αρκετά μεγάλο νούμερο.
Είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη σε σύγκριση με το σύνολο των χορηγήσεων.
Είμαστε ένα τρίτο υψηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό είναι κακό.
Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα καθαρά ποσά, όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες έχουν ήδη αποσβέσει το κόστος και τους μελλοντικούς κινδύνους.
Έτσι, αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο υποτιμάται και υποαξιολογείται κατά τη γνώμη μου», σημειώνει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo στήριξε αυτές τις θέσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, λέγοντας στο CNBC ότι το απόθεμα επισφαλών δανείων της τράπεζάς του έχει μειωθεί και τόνισε ότι οι επενδυτές ίσως αλλάζουν την εστίασή τους περισσότερο προς τις καθαρές θέσεις των τραπεζών.
«Αν έχετε, όπως η Intesa Sanpaolo, σχεδόν 40 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, αλλά από αυτά πραγματικά είναι τα 15 δισ., γιατί έχουν ληφθεί προβλέψεις για τα 25 δισ., και έχετε 30 δισ. εξασφαλίσεων για τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ, τότε βρίσκεσαι σε μια κατάσταση σχεδόν μηδενικού κινδύνου.
Και έπειτα, έχουμε όλα τα οφέλη από την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων στην Ιταλία», είπε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Carlo Messina.
Τα σχόλια του de Molli έρχονται καθώς ρεπορτάζ λένε ότι οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ιταλίας πρόκειται να συναντηθούν με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας τη Δευτέρα για να συζητήσουν τα σχέδια για ένα κρατικό ταμείο που θα διαχειριστεί τα επισφαλή δάνεια.
Το ίδιο το ταμείο θα έχει μέγιστη κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters.
Η είδηση προκάλεσε την άνοδο των μετοχών των ιταλικών τραπεζών, με τις BMPS, Unicredit και Banco Popolare να καταγράφουν εκτίναξη των τιμών τους τη Δευτέρα 11 Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης