Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Handelsblatt: Σχέδιο Schaeuble κατά φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Handelsblatt: Σχέδιο Schaeuble κατά φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Στη διεθνή, ενιαία «μαύρη λίστα» θα καταγράφονται όλες οι χώρες που δεν τηρούν τους φορολογικούς κανονισμούς 
Ένα φιλόδοξο σχέδιο 10 σημείων αναμένεται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε ότι επί χρόνια έκανε τα «στραβά μάτια» για την υπόθεση των Panama Papers στρέφεται τώρα στην κατάρτιση μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» όλων των φορολογικών παραδείσων.
Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, ο Shaeuble προτρέπει κάθε χώρα να εισαγάγει ένα μητρώο που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία- βιτρίνα, χωρίς ωστόσο να στοχεύει στην απαγόρευσή τους.
Αυτού του είδους το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί στους κόλπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζει η Handelsblatt, ωστόσο ο Schaeuble θα επιθυμούσε «αυτά τα εθνικά μητρώα να εντάσσονται σε δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο με συστηματικό τρόπο» σύμφωνα με το κείμενο αυτού του σχεδίου που φέρει τον τίτλο:
«καταπολεμώντας αποφασιστικά την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Επιπλέον προτείνει να καταρτιστεί μια διεθνής, ενιαία «μαύρη λίστα» όπου θα καταγράφονται οι χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανονισμούς σε φορολογικά ζητήματα.
Προτείνει επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μητρώα όπως και οι φορολογικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το σχέδιο εξετάζει μια σχεδόν κατάργηση της παραγραφής στην περίπτωση υποθέσεων φοροδιαφυγής:
«Εκείνοι που φοροδιαφεύγουν δεν θα μπορούν να καταφεύγουν στην παραγραφή» επισημαίνεται στο κείμενο.
«Έχουμε ανάγκη από την πλήρη διαφάνεια» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης