Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Munchau: Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται όταν οι κυβερνήσεις αγνοούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων

Munchau: Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται όταν οι κυβερνήσεις αγνοούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων
Το να αγνοήσει η ΕΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία δεν είναι πολύ συνετό όταν μάλιστα καραδοκούν οι ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας
Στο «αβέβαιο» μέλλον της Ευρώπης αναφέρεται ο αρθρογράφος Wolfgang Munchau μετά και το δημοψήφισμα στην Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα για την σύναψη εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με την Ουκρανία.
Παρότι το 61% των ολλανδών ψήφισε ενάντια σε αυτή την εμπορική συνεργασία, το αρνητικό αποτέλεσμα δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει αυτή τη στάση ούτε την ΕΕ να απορρίψει τη συνεργασία όταν οι υπόλοιπες χώρες ήταν θετικές.
Όμως, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος των Fianancial Times, το να αγνοήσει η ΕΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι πολύ συνετό όταν μάλιστα καραδοκούν οι ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας.
«Το όχι των ολλανδών θεωρώ ότι δεν απευθυνόταν στην Ουκρανία για την οποία ελάχιστα ενδιαφέρονται, αλλά στο κατεστημένο των Βρυξελλών» υπογραμμίζει λέγοντας ότι η ΕΕ είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τα δημοψηφίσματα ενώ αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα όπως επιθυμεί.
Όταν για παράδειγμα η Ιρλανδία και η Δανία, οι κυβερνήσεις των οποίων ανακοίνωσαν την επανάληψη της ψηφοφορίας όταν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ήταν αρνητικό κι αφού είχαν νωρίτερα κλείσει μυστικές συμφωνίες με τις Βρυξέλλες .
Το 2005 Ολλανδία και Γαλλία ψήφισαν όχι στη συνθήκη της Λισαβόνας όμως το αποτέλεσμα αγνοήθηκε και πάλι από την τότε κυβέρνηση.
«Ελπίζω τώρα η κυβέρνηση της Ολλανδίας να τηρήσει διαφορετική στάση γιατί το να αγνοήσεις την δημοκρατική απόφαση του λαού είναι σαν να ψάχνεις για μπελάδες δεδομένου ότι οι βρετανοί ευρωσκεπτικίστες θα κάνουν σημαία τους την αντιδημοκρατική στάση της ΕΕ» αναφέρει ο Munchau αν και σύμφωνα με τον ίδιο η εμπορική συνεργασία της ΕΕ με την Ουκρανία είναι προς το συμφέρον όλων καθώς κρατά την Ρωσία μακριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης