Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να βυθιστούν περαιτέρω, εξαιτίας του «τοξικού κοκτέιλ»

RBC Capital Markets: Οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να βυθιστούν περαιτέρω, εξαιτίας του «τοξικού κοκτέιλ»
Οι αναλυτές διαβλέπουν περαιτέρω κινδύνους στο μέλλον για όλα τα είδη των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων
Ο κόσμος παρακολουθούσε αυτή την εβδομάδα καθώς, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς της ευρωζώνης πλησίασαν ακόμη πιο κοντά στο μηδέν, με κάποιους ειδικούς επί του σταθερού εισοδήματος να προβλέπουν ότι υπάρχει ακόμα περισσότερος χώρος για να υποχωρήσουν τα ασφαλή καταφύγια.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μια αντίστροφη σχέση με την τιμή τους και το χρέος της Γερμανίας έχει υπάρξει ένα καταφύγιο για τους επενδυτές, εν μέσω των οικονομικών αναταραχών στην ευρωζώνη.
Πολλά παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι οι επενδυτές δεν θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα bunds κάποια στιγμή σύντομα, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ξεκινήσει μια περαιτέρω σειρά μέτρων χαλάρωσης.
Υπάρχει φόβος ότι ο τελευταίος γύρος αγοράς ομολόγων και τα εξαιρετικά φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια θα κάνουν ελάχιστα για να δημιουργήσουν πληθωρισμό, κάτι το οποίο μπορεί να διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των μελλοντικών ταμειακών ροών ενός ομολόγου.

«Αρκετά τοξικό κοκτέιλ»


Οι Cathal Κένεντι και Peter Schaffrik, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της καναδικής επενδυτικής τράπεζας RBC Capital Markets, πιστεύουν ότι υπάρχει ένα «αρκετά τοξικό κοκτέιλ για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου γενικότερα» στο σημερινό περιβάλλον και προβλέπουν μία πτωτική τάση για τις βασικές αποδόσεις στο Ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Βλέπουμε περαιτέρω κινδύνους στο μέλλον για όλα τα είδη των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων.
Οπότε θα συμβουλεύαμε μείωση του κινδύνου στα συγκεκριμένα προϊόντα προς το παρόν, παρά το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ», είπαν σε έκθεσή τους την Τετάρτη.
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι αποδόσεις των γερμανικών bunds, ακόμη και αν βρίσκονται και πάλι στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, το οποίο σημειώθηκε το προηγούμενο έτος, δεν πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο κάποιου ξεπουλήματος.
Στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ακόμη χαμηλότερα».
Τα spreads είναι η διαφορά στις αποδόσεις των βασικών γερμανικών ομολόγων και εκείνων που προέρχονται από τις περιφερειακές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Η RBC Capital λέει ότι οι αποδόσεις των τελευταίων μπορεί να έχει κινηθεί υψηλότερα λόγω της χαμηλής προσφοράς και της ανανεωμένης αβεβαιότητας για την Ελλάδα, μετά τις διαρροές για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Την Τρίτη, η απόδοση 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από 0,1% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Εντός της ημέρας βρέθηκε στο 0,081%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά, και ώθησε χαμηλότερα και τα αμερικανικά ομόλογα που έπεσαν σε... ένδειξη συμπαράστασης.
Την Τετάρτη το πρωί, η απόδοση του 10ετούς είχε ανέβει ελαφρώς και πάλι κοντά στο 0,12%.
Η κίνηση προς το μηδέν έρχεται αφότου τα ιαπωνικά ομόλογα υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος νωρίτερα μέσα στο χρόνο, με τους επενδυτές να πληρώνουν ουσιαστικά την κυβέρνηση για να έχουν τα χρεόγραφά της.
Ο επικεφαλής στρατηγικής της Mizuho International για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, Peter Chatwell, τόνισε ότι τα στοιχεία για τον δείκτη PMI που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 5 Απριλίου ήταν επίσης «αδύναμα», ειδικά για τη Γαλλία και την Ιταλία, και διεύρυναν τα spreads περαιτέρω στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης