Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Pimco επικρίνει τον «θρησκευτικό ζήλο» των κεντρικών τραπεζών για τα χαμηλά επιτόκια – Οδηγούν σε οικονομίες-ζόμπι

Η Pimco επικρίνει τον «θρησκευτικό ζήλο» των κεντρικών τραπεζών για τα χαμηλά επιτόκια – Οδηγούν σε οικονομίες-ζόμπι
Αυτό που κάποτε ήταν μια κατάλληλη και τονωτική πολιτική θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα αντιπαραγωγικό πρόγραμμα που δημιουργεί νέες και ανεπιθύμητες ισορροπίες
Είναι καιρός να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τις συνέπειες της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο, τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, Scott Mather, προειδοποιώντας ότι η αυτή η νομισματική πολιτική οδηγεί σε οικονομίες-ζόμπι.
Ίσως, σημειώνει, τα μοντέλα που ορίζουν χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια να είναι απλώς λάθος και προσθέτει ότι η σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια με την οποία αγκαλιάστηκαν αυτές οι πολιτικές, φαίνεται να κλιμακώνεται με την αυξανόμενη αναποτελεσματικότητά τους αντί για αντικειμενικά μέτρα επιτυχίας.
Παράλληλα, ο Scott Mathers επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν περισσότερα έναντι όσων έχουν μελετηθεί σε μοντέλα που δεν έχουν δοκιμαστεί στο τρέχον περιβάλλον.
Προσθέτει δε, ότι αυτό που κάποτε ήταν μια κατάλληλη και τονωτική πολιτική θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα αντιπαραγωγικό πρόγραμμα που δημιουργεί νέες και ανεπιθύμητες ισορροπίες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους και να αναρωτηθούν για την αποτελεσματικότητα των πολύ χαμηλών επιτοκίων, αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης