Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krause (Γερμανία): Tο Βέλγιο και η Ελλάδα είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Krause (Γερμανία): Tο Βέλγιο και η Ελλάδα είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Το Βέλγιο είναι ομοσπονδιακά κατακερματισμένο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, όχι μόνο μεταξύ των περιοχών αλλά και μεταξύ των γλωσσικών ομάδων 
«Tο Βέλγιο είναι μαζί με την Ελλάδα ο πιο αδύναμος κρίκος στο πεδίο της ευρωπαϊκής εσωτερικής ασφάλειας» δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία ο Joakim Krause γερμανός ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας, σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις των βελγικών αρχών στο θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Όπως υποστηρίζει, «το Βέλγιο είναι ομοσπονδιακά κατακερματισμένο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, όχι μόνο μεταξύ των περιοχών αλλά και μεταξύ των γλωσσικών ομάδων.
Σε πολλά θέματα δεν αισθάνεται πια κανείς υπεύθυνος στο Βέλγιο.
Τα λάθη που έγιναν εκεί είναι μοναδικά στην Ευρώπη.
Και αυτό δείχνει ότι το Βέλγιο είναι μαζί με την Ελλάδα ο πιο αδύναμος κρίκος στο πεδίο της ευρωπαϊκής εσωτερικής ασφάλειας».
Στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη, τονίστηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών-μελών με έμφαση στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών.
Αυτή είναι μια αναμενόμενη αντίδραση στις επιθέσεις των Βρυξελλών, εκτιμά ο γερμανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Joakim Krause.
Όπως τόνισε στην Deutschlandfunk, «γεγονός είναι ότι βεβαίως ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρχών.
Δεν θα πρέπει να το αγνοούμε αυτό.
Υπάρχουν διαρκώς λανθασμένοι ισχυρισμοί ότι ισχύει το αντίθετο.
Έχουμε σε κάθε περίπτωση το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών εντός του Σένγκεν, έχουμε τη Europol.
Μόνο που στα δύο συστήματα υπάρχουν ακόμη προβλήματα ως προς την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων».
Ο γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου παραδέχεται ότι σαφώς και υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο εκτιμά ότι «εν μέρει αυτές οι ελλείψεις είναι πολιτικά επιθυμητές.
Η προστασία των (σ.σ. προσωπικών) δεδομένων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.
Και όταν μιλάμε για σύνδεση διαφόρων ‘δεξαμενών δεδομένων' πρόκειται ουσιαστικά για άρση των μέτρων προστασίας δεδομένων».
Ο Krause απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν υπήρξε καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασίας σε επίπεδο αρχών ασφαλείας και κάνει λόγο για «μαζικά λάθη» των αρμόδιων αρχών του Βελγίου.
Όπως εξηγεί o γερμανός καθηγητής, «το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο Βέλγιο και ειδικά σε προβληματικές περιοχές όπως το Μόλενμπεκ και άλλες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει εστιάζει κανείς περισσότερο εκεί και όχι σε λάθη και ελλείψεις στο πεδίο της ευρωπαϊκής ανταλλαγής πληροφοριών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης