Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PwC: Ένα Brexit θα είχε κόστος 100 δισ. λίρες για τη Βρετανία, ενώ θα χάνονταν 1 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020

tags :
PwC: Ένα Brexit θα είχε κόστος 100 δισ. λίρες για τη Βρετανία, ενώ θα χάνονταν 1 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020
Αποκαλυπτική έκθεση για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών αποκαλύπτει τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα φέρει μία έξοδο της Ευρώπης από την Ε.Ε.
Εάν η Βρετανία επιλέξει να φύγει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, η οικονομία της θα πληγεί από ένα «πρωτοφανές σοκ» και αυτό θα αποτελούσε ένα «πραγματικό πλήγμα» για την αγορά εργασίας, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα, ένα Brexit θα κόστιζε μέχρι και 100 δισ. στερλίνες και έως 950.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).
Η ανάλυση που παρουσιάζεται από την εταιρεία ερευνών PwC εξετάζει δύο πιθανές περιπτώσεις εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., ανάλογα με το πόσο επιτυχημένες θα είναι για τη Βρετανία οι εμπορικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ένα Brexit.
Και στα δύο σενάρια το ΑΕΠ της Βρετανίας, η απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο θα «μειώνονταν σημαντικά», συγκριτικά με το να μείνει η χώρα στην Ε.Ε.
Μάλιστα σημειώνεται ότι το μέσο νοικοκυριό θα είχε μία απώλεια εισοδήματος της τάξης των 2.100-3.700 λιρών έως το 2020.
Ακόμη και αν η Βρετανία εξασφάλιζε γρήγορα μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., η ανάλυση της PwC δείχνει ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να χάσει έως και 3% τα επόμενα 4 χρόνια.
Όμως, η ανάλυση δείχνει ότι η Βρετανία μπορεί να δείξει κάποια σημάδια ελαφριάς ανάκαμψης μέχρι το 2030, ακόμη και αν επιλέξει την έξοδο από την Ε.Ε.
Συμπερασματικά, η έρευνα υποδεικνύει 5 βασικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία σε περίπτωση «εξόδου της».
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μειωμένη προσφορά εργασίας μέσω της μετανάστευσης, τα χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων και εμπορίου και η αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να εκδηλωθεί με αυξημένα επιτόκια και υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματαγορές.
Μιλώντας για την έρευνα, η γενική διευθύντρια του CBI, Carolyn Fairbairn, είπε ότι η έρευνα επισημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα αποτελέσει «ένα τεράστιο χτύπημα για το βιοτικό επίπεδο, τις θέσεις εργασίας την ανάπτυξη».
«Η εξοικονόμηση δαπανών από την εξάλειψη των περιοριστικών κανόνων της Ε.Ε. και της συνεισφοράς της χώρας προς την Ένωση εξαφανίζονται από τον αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, ένα Brexit θα προκαλούσε ένα σοβαρό σοκ στη βρετανική οικονομία», επισημαίνει σε δήλωσή της η Fairbairn.
Οι βρετανοί πολίτες θα αποφανθούν επί του θέματος σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης