Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Munich Re ανησυχεί εξαιτίας της ΕΚΤ - Αυξάνει τα μετρητά και απέκτησε 300 χιλ ουγγιές χρυσό

tags :
Η Munich Re ανησυχεί εξαιτίας της ΕΚΤ - Αυξάνει τα μετρητά και απέκτησε 300 χιλ ουγγιές χρυσό
Τράπεζες και ασφαλιστικές ανησυχούν για την στρατηγική της ΕΚΤ
Η Munich Re μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες και ειδικά στον τομέα της αντασφάλισης στον κόσμο ανησυχεί για την στρατηγική της ΕΚΤ φθάνοντας στο σημείο να αγοράσει 300.000 ουγγιές χρυσό αναφέρει σε ανάλυση της η Secular Investor's
Πρόσφατα η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια εκ νέου ειδικά τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Ο Mario Draghi δήλωσε ότι «τα χρήματα από το ελικόπτερο» είναι «μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μελετάται».
Επίσης τόνισε ότι δεν αναμένει η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια τα οποία απογοήτευσαν τις αγορές.
Στην πραγματικότητα, η απογοήτευση ήταν πολύ μεγαλύτερη αναφέρει η Secular.  
Σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν ενοχλείτο αν μείωνε εκ νέου τα επιτόκια για άλλη μια φορά.
Επίσης τόνισε ότι «η ρήξη χρημάτων από το ελικόπτερο» είναι μια ακραία αλλά θεωρητική λύση για την έλλειψη ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια «να ρίξουν χρήματα από το ελικόπτερο»
Με την έννοια να ρίξουν χρήματα από το ελικόπτερο εννοείται οι κεντρικές τράπεζες να μοιράσουν και να κόψουν χρήμα αφειδώς ωστόσο θεωρείται ακραία λύση.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να αυξήσει τη ρευστότητα στην ευρωσύστημα με όλα τα μέσα.
Πάντως η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων δεν αρέσει στις τράπεζες και στις μεγάλες εταιρίες.
Η Munich Re, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αντασφάλισης στον κόσμο, έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τα μετρητά  δεδομένου ότι δεν θέλει να καταβάλλει ένα τέλος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καταθέσει ρευστότητα στο επιτόκιο overnight.
Αυτό είναι ένα πρώτο τμήμα ενός προβλήματος.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του αρνητικού επιτοκίου θα πρέπει να πάει χέρι-χέρι με την απαγόρευση των μετρητών.
Οι πολίτες ωστόσο σε ένα τέτοιο σενάριο θα αρχίσουν να συσσωρεύουν μετρητά για να διασφαλιστούν πλήττοντας τις καταθέσεις των τραπεζών.
Η Munich Re σχεδιάζει να αποθηκεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα στα θησαυροφυλάκιά της μπορεί να είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Επίσης αναφέρεται ότι η Munich Re θα προβεί σε αγορά χρυσού. Εικάζεται ότι διαθέτει 285.000 ουγκιές χρυσού στον ισολογισμό της, και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Αν η Munich Re αποφασίσει να μετατρέψει μόνο το 1/4 ης ταμειακή θέση της σε χρυσό θα πρέπει να αγοράσει πάνω από 750.000 ουγκιές χρυσού.
Η Munich Re είναι η πρώτη και  άλλες ασφαλιστικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, καθώς είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος για να αποφευχθεί η κατάθεση ρευστότητας στην ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια.

Munich Re 3
Munich Re 2
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης