Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Για το Φεβρουάριο του 2017 μετατίθεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΒοΕ

tags :
Rabobank: Για το Φεβρουάριο του 2017 μετατίθεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΒοΕ
O συνδυασμός των απογοητευτικών στοιχείων για τους μισθούς και την παραγωγικότητα και η πολιτική αβεβαιότητα δείχνουν ότι θα προτιμηθεί μία προσεκτική προσέγγιση στη νομισματική πολιτική
Απίθανο θεωρεί η ολλανδική τράπεζα Rabobank το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων φέτος η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της επικεφαλής στρατηγικής αναλύτριας της τράπεζας για την αγορά συναλλάγματος, Jane Foley, «τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχούν για τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τον χαμηλό πληθωρισμό, ενώ ειδικά στην Αγγλία υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες από τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
Σε αυτή τη βάση η Rabobank πιστεύει ότι αρκετά μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας της Αγγλίας θα είναι διστακτικοί να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι το 2017».
Στα υπόλοιπα σημεία της ανάλυσης επισημαίνονται τα εξής:
Η απότομη υποχώρηση της στερλίνας από τα τέλη του 2015 θα αντισταθμίσει κάποιες από τις πιέσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων και θα μπορούσε να επισπεύσει την ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Αυτός ο παράγοντας, σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία των τιμών του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν τα πιο επιθετικά μέλη της BoE στο να ζητήσουν αύξηση των επιτοκίων στο δεύτερο μισό του 2016.
Ακόμη και έτσι όμως, ο συνδυασμός της απογοητευτικής αύξησης των μισθών, της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας παράλληλα με την πολιτική αβεβαιότητα δείχνουν ότι η πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. της BoE μάλλον θα προτιμήσει μία προσεκτική προσέγγιση στη νομισματική της πολιτική.
Οπότε πιστεύουμε ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα συμβεί την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης