Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Secular Investor: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ασφαλείς, κινδυνεύουν οι καταθέσεις

Secular Investor: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ασφαλείς, κινδυνεύουν οι καταθέσεις
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε  κατάρρευση των τραπεζών, εκτιμάει η Secular Investor...
Στην εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι ασφαλείς προβαίνει η Secular Investor.
 «Έχουμε ακούσει πολλά για την στρατηγική των κεντρικών τραπεζών.
Αναμένουμε τουλάχιστον δύο αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2016, αλλά η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.
Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που υιοθέτησε αρνητικό επιτόκιο παρέμβασης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει και πάλι την οικονομία της Ιαπωνίας, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει ευρύτερο σχέδιο.
Περίπου πριν από έξι μήνες, ορισμένοι ευρωπαϊκές οικονομολόγοι άρχισαν εξετάζουν ένα σενάριο της κοινωνία χωρίς μετρητά, ενώ εστιάστηκαν σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες όπου η πλειονότητα των πληρωμών πραγματοποιείται χωρίς μετρητά.  Έτσι, υποστήριξαν, ότι δεν υπήρχε λόγος να διακρατούμε μετρητά, καθώς το σκανδιναβικό πείραμα δούλεψε μια χαρά.
Τεχνικά και θεωρητικά, έχουν δίκιο.
Είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει κανείς μια κάρτα ή ένα κινητό τηλέφωνο για να κάνει μια πληρωμή, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι οι πολίτες έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ασφαλές όσο κάποιος θα εκτιμούσε.
Τα τελευταία 8 χρόνια είχαμε την ελληνική τραπεζική κρίση, την ισπανική τραπεζική κρίση, την πορτογαλική τραπεζική κρίση, την ιρλανδική τραπεζική κρίση…. οπότε γιατί ένας λογικός ευρωπαίος πολίτης να εμπιστευθεί τις τράπεζες;.
Ωστόσο, καθώς η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων διευρύνεται  το σενάριο μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα και νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε  κατάρρευση των τραπεζών.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, του ολλανδικού τραπεζικού ομίλου ING ζήτησε από 13.000 πελάτες της (έτσι ώστε να είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα) τι θα έκαναν αν το επιτόκιο των καταθετικών λογαριασμών γινόταν αρνητικό.
Αυτή η δημοσκόπηση διεξήχθη στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καταθέσεων στην Ευρώπης (το βελγικό τραπεζικό σύστημα, για παράδειγμα, έχει περίπου 300 δισεκ. σε μετρητά σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ).
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, καθώς περίπου το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τα μετρητά τους από τις τράπεζες και είτε θα τα  βάλουν κάτω από το στρώμα (κυριολεκτικά) ή σε θησαυροφυλάκια. Εάν συμβεί αυτό, το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα καταρρεύσει.
Ακόμη και αν υποτεθεί πως μόλις το 15% των καταθέσεων αποσυρθεί αυτό θα οδηγήσει σε μια συνολική ταμειακή εκροή των 45 δισεκ.  και είναι απίθανο το τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα χωρίς συνέπειες.
 Και δεν χρειάζεται να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν αποσυρθεί  το 25% ή το 40% των καταθέσεων.
Οι επιπτώσεις θα έχουν την μορφή χιονοστιβάδας θα είναι τεράστιες και καταστροφικές, με αποτέλεσμα την μεγάλη επιδείνωση της κεφαλαιακής επάρκειας σχεδόν σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Negative Interest Rate 1

Negative Interest Rate 2Negative Interest Rate 3
Πρώτη ενημέρωση 23:12 6 Μαρτίου του 2016
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης