Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: 124 εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί διμερώς η Βρετανία σε περίπτωση Brexit

Bruegel: 124 εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί διμερώς η Βρετανία σε περίπτωση Brexit
Οι χώρες της Ε.Ε. εισφέρουν το 53% των βρετανικών εισαγωγών, ενώ απορροφούν το 48% των βρετανικών εξαγωγών
Σε 124 υπολογίζονται οι εμπορικές συμφωνίες που θα υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευτεί με μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση κατά την οποία στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Ινστιτούτου Bruegel - μια έγκυρη οικονομική «δεξαμενή σκέψης» με έδρα το Βέλγιο - σύμφωνα με το οποίο το συνολικό εμπόριο της Βρετανίας το 2014 διαμορφώθηκε σε 900 δισ. ευρώ, με το εμπορικό της έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 139,5 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι, ότι η εμπορική πολιτική των χωρών-μελών της Ε.Ε. αποφασίζεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως σε περίπτωση Brexit η Βρετανία θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί διμερώς όλες τις συμφωνίες των οποίων σήμερα αποτελεί αυτόματα μέρος ως χώρα-μέλος της Ε.Ε..
Μόλις το 15% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Βρετανίας διεξάγεται με χώρες εκτός Ε.Ε. και δεν καλύπτεται από καμία ευρωπαϊκή εμπορική συμφωνία.
Η Βρετανία πραγματοποιεί τις εισαγωγές της κυρίως από την υπόλοιπη Ε.Ε., με την οποία καταγράφει εμπορικό έλλειμμα 93 δισ. ευρώ, ενώ εξάγει κυρίως σε χώρες εκτός Ε.Ε., με τις οποίες επίσης καταγράφει εμπορικό έλλειμμα 46 δισ. ευρώ.
Οι χώρες της Ε.Ε. εισφέρουν το 53% των βρετανικών εισαγωγών, ενώ απορροφούν το 48% των βρετανικών εξαγωγών.
Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας το 2014 ήταν η Γερμανία, στην οποία αντιστοιχούσε το 12,3% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Βρετανίας, ενώ στις επόμενες θέσεις του σχετικού καταλόγου αναδείχθηκαν κατά σειρά οι ΗΠΑ (9,5%), η Ολλανδία (7,5%), η Κίνα (7,3%) και η Γαλλία (5,9%).
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν καθαρός εισαγωγέας στη σχέση του με τους επτά από τους δέκα μεγαλύτερους εμπορικούς του εταίρους το 2014, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το τεράστιο διμερές εμπορικό έλλειμμα 36,3 δισ. ευρώ που κατέγραψε με τη Γερμανία.
Το μεγαλύτερο διμερές εμπορικό πλεόνασμα της Βρετανίας καταγράφηκε με τις Ελβετία (16,5 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (7,5 δισ. ευρώ) και ΗΠΑ (5,1 δισ. ευρώ).
Η σημαντικότερη διμερής συμφωνία που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η Βρετανία σε περίπτωση Brexit ίσως να είναι αυτή που θα διέπει την ίδια τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., ως τρίτη χώρα πλέον.
Το Bruegel καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι συνέπειες για το εξωτερικό εμπόριο της Βρετανίας από ένα Brexit θα ήταν μάλλον δυσάρεστες για τη χώρα και ότι η δημιουργία νέων εμπορικών συμφωνιών και δικτύων θα είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης