Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Οι 7 «πηγές του κακού» για το 2016 - Ορατός ο κίνδυνος επαναφοράς του Grexit στο προσκήνιο

tags :
Roubini: Οι 7 «πηγές του κακού» για το 2016 - Ορατός ο κίνδυνος επαναφοράς του Grexit στο προσκήνιο
Οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις μερικών από τις 7 πηγές της παγκόσμιας αναταραχής θα καταστήσουν το 2016 μία κακή χρονιά για τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις
Η πορεία σύγκρουσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα ενός Grexit, αλλά και να προκαλέσει τριγμούς στην Ε.Ε. αναφέρει σε άρθρο παρέμβασή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομία ο γνωστός οικονομολόγος, καθηγητής και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Nouriel Roubini.
Ειδικότερα ο Roubini σε άρθρο του στο Project Syndicate επισημαίνει τα εξής:
Πρώτον, οι ανησυχίες για μία απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας και οι πιθανές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια και την αξία του γουάν επέστρεψαν με αγριότητα.
Ενώ η Κίνα είναι πιθανότερο να έχει μία ανώμαλη προσγείωση από ότι μία καταστροφική, οι ανησυχίες των επενδυτών δεν έχουν απομακρυνθεί, χάρις στη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη φυγή κεφαλαίων.
Δεύτερον, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα, του τέλους του κύκλου των υψηλών τιμών για τα εμπορεύματα και την έξοδο της Fed από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.
Και μάλιστα η αδυναμία των νομισμάτων τους αυξάνει την πραγματική αξία των τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους που έχτισαν την τελευταία δεκαετία.
Τρίτον, η Fed πιθανότατα έκανε λάθος με την έξοδό της από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων το Δεκέμβριο.
Η αδύναμη ανάπτυξη, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι σφικτότερη νομισματική πολιτική τώρα απειλούν την ανάπτυξη και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Τέταρτον, πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι φθάνουν σε σημείο «βρασμού».
Ίσως η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας είναι η προαιώνια σύρραξη στη Μέση Ανατολή, και ειδικά εκείνη μεταξύ της Σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του Σιιτικού Ιράν.
Πέμπτον, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου πυροδοτεί την πτώση των μετοχών στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, και εκτίναξη των spread δανεισμού.
Όλο αυτό μπορεί να σηματοδοτεί την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, ενώ πλήττονται και οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της Wall Street.
Έκτον, οι παγκόσμιες τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με χαμηλές αποδόσεις,
Τέλος, η Ε.Ε. και η ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το σημείο μηδέν της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής φέτος, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, ενώ η προσφυγική κρίση ια μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της Συνθήκης Σένγκεν και της κυβέρνησης της γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.
Περαιτέρω, μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
Με την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της να βρίσκονται και πάλι σε πορεία σύγκρουσης, ο κίνδυνος ενός Grexit μπορεί να επιστρέψει.
Τα εθνικιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη.
Οπότε η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της διάλυσης.
Επιπλέον, η ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης βρίσκεται σε ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία γίνεται πιο επιθετική στα σύνορα της Ευρώπης, από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια.
Αυτοί οι 7 κίνδυνοι παγκόσμιας αναταραχής και το πέρασμα της οικονομίας από την αναιμική ανάπτυξη στην επιβράδυνση αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών επικίνδυνων επενδύσεων (μετοχές, εμπορεύματα, δάνεια) παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές που εμπόδιζαν τόσο καιρό το γύρο του θανάτου ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.
Το σημερινό μίγμα πολιτικής αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης στη νομισματική αντί για τη δημοσιονομική πολιτική.
Οι δύο δύσκολοι μήνες που προηγήθηκαν μπορεί να δώσουν ένα ράλι ανακούφισης το Μάρτιο για επενδυτικά προϊόντα όπως οι μετοχές, καθώς μερικές κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής τους (ΕΚΤ, BoJ, Κεντρική Τράπεζα Κίνας), ενώ άλλες (Fed, Τράπεζα της Αγγλίας) θα τηρήσουν στάση αναμονής.
Αλλά οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις μερικών από τις 7 πηγές της παγκόσμιας αναταραχής θα καταστήσουν το υπόλοιπο του έτους, αντίθετα με τα προηγούμενα 7 έτη, μία κακή χρονιά για τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και αναιμική για την παγκόσμια ανάπτυξη.

(Πρώτη ενημέρωση: 23:52, 2 Μαρτίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης