Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Στο 40% η πιθανότητα Brexit – Θα οδηγήσει τη στερλίνα στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ

UBS: Στο 40% η πιθανότητα Brexit – Θα οδηγήσει τη στερλίνα στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ
Αν η στερλίνα βρεθεί στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ, μπορεί να βοηθήσει τους βρετανούς εξαγωγείς, όμως θα καθιστούσε τα ταξίδια στην ήπειρο πιο ακριβά...
Σε 40% ανέρχεται η πιθανότητα ενός Brexit, σύμφωνα με την UBS, η οποία σε νέα έκθεσή της προβλέπει ότι η στερλίνα θα πληγεί πολύ βαριά αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η στερλίνα θα βρεθεί στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους βρετανούς εξαγωγείς, όμως θα καθιστούσε τα ταξίδια στην ήπειρο πιο ακριβά.
Η στερλίνα διαπραγματεύεται τώρα περί το 1,27 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένα ευρώ αξίζει περίπου 78 πένες.
Η UBS εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί στις 84 πένες μέχρι τον Ιούνιο και ότι μετέπειτα θα μπορούσε είτε να ανακάμψει έντονα ή να αποδυναμωθεί περαιτέρω, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

UBS's forecast for the pound vs the euro

Άλλοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι από ένα ενδεχόμενο Brexit θα πληγεί και το ευρώ, καθώς θα εγερθούν νέοι φόβοι σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η UBS, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να παραμείνει στην Ε.Ε., «η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας θα πάει προς το επίπεδο του 0,73, εκεί που βρέθηκε κατά μεγαλύτερο μέρος το 2015».
Κατά την εκτίμησή μας, επισημαίνει, το μεγαλύτερο μέρος της αβεβαιότητας για τη στερλίνα από τον Νοέμβριο μπορεί να αποδοθεί στις αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα εξόδου από την Ε.Ε.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του Brexit, η UBS εκτιμά ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/στερλίνας μπορεί να φθάσει στην απόλυτη πλειοψηφία.
Ωστόσο, προβλέπει ότι η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ε.Ε. φθάνει στο 60% και στο 40% να αποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης