Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FΤ: Το πετρέλαιο του ISIS εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την Οργάνωση παρά τις οικονομικές επιπτώσεις των βομβαρδισμών

FΤ: Το πετρέλαιο του ISIS εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την Οργάνωση παρά τις οικονομικές επιπτώσεις των βομβαρδισμών
Απο τα κοιτάσματα al-Omar και al-Tanak κερδίζει 45 και 40 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, τιμές πολύ υψηλότερες από τις διεθνείς
Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη και τη μοίρα τους υπάρχει μια νέα πετρελαϊκή αγορά που θα μπορούσαν να κλείσουν συμφωνίες.  Αυτήν της Ανατολικής Συρίας όπου τον έλεγχο έχει στα χέρια του το Ισλαμικό Κράτος.
Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφέρονται στο επικερδές εμπόριο πετρελαίου που κάνει το ισλαμικό Κράτος και αποφέρει στα ταμεία της τρομοκρατικής οργάνωσης δις δολάρια κάθε χρόνο.

Syria map update


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τις τελευταίες εβδομάδες οι Τζιχαντιστές του ISIS έχουν προσφέρει στους εμπόρους- διακινητές τη δυνατότητα να αγοράσουν και να μεταφέρουν ο καθένας έως και 1.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Μια συμφωνία που θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικούς μήνες τότε που δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων που αποτελούν τα ισχυρά περιουσιακά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους.
Και όπως φαίνεται τα έχει καταφέρει αν και το Ισλαμικό Κράτος κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει στο «παιχνίδι».
Έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσά που καταβάλλει σε όσους δέχονται να ρισκάρουν τη ζωή τους μεταφέροντας το πετρέλαιο σε ασφαλείς περιοχές ενώ παράλληλα ψάχνουν νέους πιο ασφαλείς τρόπους διακίνησης του.
Υπολογίζεται ότι το πετρέλαιο που παράγεται σε πετρελαιοπηγές που ελέγχονται από τον ISIS αξίζει 1,5 εκ δολάρια την ημέρα.



«Η παραγωγή συνεχίζει ως έχει, οι τιμές παραμείνουν όπως ήταν παρά τις αεροπορικές επιθέσεις της Δύσης.
Όταν ξεκινούν οι επιθέσεις το εμπόριο σταματά για λίγο, όμως σύντομα όλα επανέρχονται» δήλωσε στους Financial Times ένας από τους διακινητές του πετρελαίου στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Deir Ezzor της Συρίας.
Οι τιμές που παίρνει το Ισλαμικό Κράτος από τα δύο σημαντικά κοιτάσματα του στο al-Omar και το al-Tanak, είναι σταθερές στα 45 δολάρια το βαρέλι και 40 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα, κατά πολύ υψηλότερες από τις διεθνείς τιμές.
Κι αυτό χάρη στις αγορές στις βόρειας και ανατολικές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό κατοχή.
Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού κράτους έχουν δυσχεράνει την παραγωγή και μεταφορά του αργού πετρελαίου ενώ αρκετές έχουν βομβαρδιστεί και καίγονται στη μέση της ερήμου.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι συμμαχικές δυνάμεις επανέκτησαν την επαρχία Sinjar στα δυτικά του Ιράκ και την πόλη Shadadi στην ανατολική Συρία με αποτέλεσμα οι ISIS να χάσουν την πετρελαιοπηγή al- jabsad η οποία παρήγαγε περισσότερα από 3,000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Οι οικονομικές απώλειες του Ισλαμικού κράτους από τους βομβαρδισμούς έχει αλλάξει και τη στάση του απέναντι στους ντόπιους.
Μια από τις βασικές του «δυνάμεις» ήταν η παροχή μεγάλων χρηματικών ποσών στους κατοίκους των περιοχών οι οποίοι εντάσσονταν στο Ισλαμικό Κράτος.
Η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων μηνών αποτέλεσμα των βομβαρδισμών έχει μειώσει σημαντικά τα «οφέλη» προς τους ντόπιους οι οποίοι προμηθεύονται πλέον νερό και τρόφιμα με δελτίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης