Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Γιατί οι αμερικανοί επενδυτές πρέπει να φοβούνται ένα Brexit – Κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Bank of America: Γιατί οι αμερικανοί επενδυτές πρέπει να φοβούνται ένα Brexit – Κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως γέφυρα για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να δουν δραματική μείωση της παραγωγικής τους βάσης σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Bank of America Global Wealth & Investment Management.
Οι ανησυχίες ότι οι Βρετανοί θα επιλέξουν την έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ, στο οποίο συμμετέχουν εδώ και πάνω από 40 χρόνια, έχουν ήδη προκαλέσει αναταραχές στη στερλίνα και τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
Όμως, οι αμερικανοί επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την ψηφοφορία επίσης, σημειώνει ο Joseph Quinlan, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Global Wealth & Investment Management.

pound.jpg

«Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου στο να οδηγεί τα κέρδη παγκοσμίως των ΗΠΑ, οποιαδήποτε συζήτηση ή δράση που οδηγεί σε αποκοπή των δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την παραγωγική βάση των επιχειρήσεων στην Αμερική», αναφέρει.
«Ένα Brexit θα συμπιέσει τα συνεργατικά κέρδη πολυάριθμων αμερικανικών πολυεθνικών, που έχουν στρατηγικά "βολευτεί" στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να ξανασκεφτούν τη συνολική στρατηγική τους για την Ε.Ε.», προσθέτει.
Όπως σημειώνει ο Quinlan είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς θετικά στην περίπτωση ενός Brexit, εξηγώντας ότι εδώ και δεκαετίες η Βρετανία είχε εξυπηρετήσει ως «στρατηγική πύλη» για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αμερικανικές πολυεθνικές να χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ευημερούσα Ε.Ε. σε μια στρατηγική δημιουργίας κερδών.
Από το 2000, σχεδόν το 9% των παγκόσμιων κερδών των αμερικανικών εταιρειών έχουν προέλθει από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έρχεται δεύτερο μετά την Ολλανδία, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία αμερικανικών εταιρειών εξαιτίας φορολογικών σκοπών.



Όπως σημειώνει η Bank of America, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασικός πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών.
«Οι αμερικανικές εταιρείες από όλες τις απόψεις έχουν κάνει ένα τεράστιο στοίχημα στη Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τις περασμένες δεκαετίες, όμως με τη Βρετανία τώρα να καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: Το μεγάλο στοίχημα των αμερικανικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν γένει, θα πάει άσχημα; Πρόκειται για ένα ερώτημα που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αμερικανοί επενδυτές τους προσεχείς μήνες», επίσημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης