Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Carlyle Group: Η Fed είναι εγκλωβισμένη και δεν μπορεί ούτε να αυξήσει, ούτε να μειώσει επιτόκια

tags :
Carlyle Group: Η Fed είναι εγκλωβισμένη και δεν μπορεί ούτε να αυξήσει, ούτε να μειώσει επιτόκια
Ο David Rubenstein προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν και πάλι προς τα 100 δολ./βαρέλι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια
Μην περιμένετε πολλά από την Fed μέσα στο 2016, καθώς δεν είναι σε θέση να αποφασίσει ούτε αύξηση, αλλά ούτε και μείωση επιτοκίων, επισημαίνει ο ιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κεφαλαίου, Carlyle Group, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 183 δισ. δολ., David Rubinstein.
Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος επισημαίνει ότι έπειτα από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% που αποφάσισε η Fed το Δεκέμβριο του 2015, στην πρώτη της σχετική κίνηση από το 2006, είναι απίθανο να προχωρήσει σε κάποια νέα κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια προσεχώς, καθώς η οικονομία εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης.
«Εάν αυξήσει τα επιτόκια, όπως σχεδίαζε να κάνει πέρυσι, αυτό πιθανότατα θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία», λέει ο Rubenstein, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Εν των μεταξύ, μία μείωση επιτοκίων τόσο σύντομα θα ήταν εξαιρετικά ντροπιαστικό για την Κεντρική Τράπεζα, τόσο σύντομα μετά από την ιστορική της αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο.
«Εάν χαμηλώσει τα επιτόκια, δεν έχει και πολλά περιθώρια να κινηθεί και πιθανότατα θα είναι σα να παραδέχονται ότι έκαναν λάθος με την προηγούμενη κίνησή τους.
Οπότε η Fed είναι εγκλωβισμένη για κάποιο διάστημα και ο κόσμος είναι νευρικός σχετικά με το τι πρόκειται να κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, οπότε και η νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να βοηθήσει στην αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας», σημείωσε.
Οι ανησυχίες για τα επιτόκια, τις προεδρικές εκλογές, το όλο και αυξανόμενο εταιρικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και τις αδύναμες τιμές του πετρελαίου σημαίνει ότι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον, σύμφωνα με τον Rubenstein.
«Οπότε όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν προστεθεί και οι άνθρωποι είναι νευρικοί σχετικά με το που πηγαίνει η οικονομία.
Δεν γνωρίζουμε εάν κατευθυνόμαστε προς μία περίοδο ηπιότερης ανάπτυξης ή προς μία ύφεση ή προς κάτι ακόμη χειρότερο», προσέθεσε.
Πάντως, παρά την αδυναμία των τιμών του πετρελαίου, ο Rubenstein τόνισε ότι πιστεύει ότι η ενέργεια είναι η καλύτερη τοποθέτηση για τους επενδυτές μακροπρόθεσμα.
«Η Ενέργεια, και το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, είναι ο μοναδικός εξαιρετικός τομέας για να επενδύσει κανείς τα επόμενα 2 χρόνια», είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος περιμένει σημαντική άνοδο του πετρελαίου.
Ο Rubenstein προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν και πάλι προς τα 100 δολ./βαρέλι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, καθώς αυτό είναι το διάστημα που έχει χρειαστεί στο παρελθόν το εμπόρευμα για να ανακάμψει από τα χαμηλά του.
«Υποψιάζομαι ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια για να πάμε από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα στην κορυφή των 100 και πλέον δολ./βαρέλι, εάν φτάσουμε σε τόσο υψηλά επίπεδα, αλλά είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα ανέβουν και πάλι και νομίζω ότι θα είναι ένας από τους καλύτερους τομείς για να επενδύσει κανείς», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης