Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eichengreen (πρώην ΔΝΤ): Πολύ πιθανή η εφαρμογή capital controls στις κινεζικές τράπεζες

Eichengreen (πρώην ΔΝΤ): Πολύ πιθανή η εφαρμογή capital controls στις κινεζικές τράπεζες
Hayman Capital: Οι ζημίες για τις κινεζικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια των βιομηχανιών της χώρας μπορεί να ανέλθουν στο αστρονομικό ποσό των 3 τρισ. δολ.
Τη σοβαρή πιθανότητα να προχωρήσει το Πεκίνο σε μία σταδιακή εφαρμογή capital controls, έναντι της εναλλακτικής να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση του γουάν, σημειώνει ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Barry Eichengreen.
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, τα capital controls θα μπορούσαν ακόμη και να αφήσουν το Πεκίνο να καταφέρει μία μικρή υποτίμηση του γουάν, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων, ενώ μία τέτοια κίνηση μπορεί να αναστατώσει τις αγορές, αλλά όχι τόσο όσο μία απότομη υποτίμηση και θα μπορούσε να δώσει το χρόνο στην Κίνα να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής της Hayman Capital Management, Kyle Bass, τονίζει ότι, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, οι ζημίες για τις κινεζικές τράπεζες από τα δάνεια προς τις βιομηχανίες της χώρας μπορεί να ανέλθουν στο αστρονομικό ποσό των 3 τρισ. δολ.
Ειδικότερα, σε εκτενές ρεπορτάζ του CNBC για την κατάσταση στην Κίνα, σημειώνεται ότι τους τελευταίους 8 μήνες η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους που πιστεύουν ότι το γουάν θα υποτιμηθεί, καθώς η χώρα προσπαθεί να τονώσει τις εξαγωγές της.
Το νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλά 5 ετών, στα 6,51 γουάν/δολάριο, στις 6 Ιανουαρίου καθώς τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία τρόμαξαν τους επενδυτές.
Αυτός αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που ο υπέρμαχος της bear market, Kyle Bass, ιδρυτής της Hayman Capital Management, μπορεί να ταράξει τις αγορές με την πρόβλεψή του ότι το κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε να χάσει έως και 40% της αξίας του μέσα στους επόμενους 18 μήνες, εξαιτίας κυρίως του τεράστιου χρέους των επιχειρήσεων που στηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση.
Η βασική λογική του Bass είναι ότι οι κινεζικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν τεράστιο, αλλά άγνωστο ακόμη όγκο ζημιών, κυρίως εξαιτίας των δανείων προς βιομηχανίες οι οποίες, όπως και οι τράπεζες, ελέγχονται από την κυβέρνηση και ότι το νόμισμα της χώρας θα πέσει, καθώς η κυβέρνηση τυπώνει γουάν για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου, σε επιστολή του προς τους επενδυτές, ο Kyle Bass χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της Κίνας «ωρολογιακή βόμβα», λέγοντας ότι οι απώλειες των κινεζικών τραπεζών θα μπορούσαν να ανέλθουν στο πενταπλάσιο των ζημιών που κατέγραψαν οι αμερικανικές τράπεζες κατά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων το 2008.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μία τεράστια υποτίμηση που θα οδηγούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των κινεζικών τραπεζών.
Υπολόγισε δε ότι οι κινεζικές τράπεζες, οι οποίες έχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 34 τρισ. δολ. θα μπορούσαν να καταγράψουν ζημίες ύψους 3 τρισ. δολ., εάν οι απώλειες ανέλθουν στο 10% των συνολικών δανείων.
Το 2015 οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας ανέφεραν ότι το 1,6% των δανείων είναι μη ανακτήσιμα.
Αλλά οι αναλύσεις από τους οίκους αξιολόγησης των ομολόγων δεν δείχνουν ότι αυτή η υπόθεση έχει σημαντική βάση, δείχνοντας προς τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων της χώρας και τις σχετικά μικρές απώλειες μέχρι σήμερα από τα δάνεια προς τις βιομηχανίες.
Και εδώ το CNBC παρουσιάζει την άποψη-παρέμβαση του οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Barry Eichengreen, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του ΔΝΤ.
«Επιθυμούν ένα σταθερό, αλλά μειούμενο σταδιακά επιτόκιο«, τονίζει.
«Η σταθερότητα είναι καλή για την εικόνα τους στις αγορές και μία σταδιακή μείωση είναι καλή για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6%».
Το Πεκίνο είναι πιθανότερο να προχωρήσει σε μία σταδιακή εφαρμογή capital controls από ότι να υποτιμήσει το γουάν και έχει ακόμη τεράστια φαρέτρα εργαλείων για να επιτύχει το σκοπό της, σημειώνει ο Eichengreen.
Τα capital controls θα μπορούσαν ακόμη και να αφήσουν το Πεκίνο να καταφέρει μία μικρή υποτίμηση του γουάν, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων.
Τα capital controls μπορεί να αναστατώσει τις αγορές, αλλά όχι τόσο όσο μία απότομη υποτίμηση και θα μπορούσε να δώσει το χρόνο στην Κίνα να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, λέει ο Eichengreen, προσθέτοντας ότι «είναι ένα συνεχές.
Τα κεφάλαια μπορούν να κινούνται λιγότερο ελεύθερα ή ακόμη και καθόλου».
Πάντως, η άποψη του Kyle Bass, τουλάχιστον προς το παρόν, ανήκει στη μειονότητα των αναλύσεων.
Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων και οικονομολόγοι τονίζουν ότι η υποτίμηση δεν θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα ως προς την τόνωση των κινεζικών εξαγωγών, οι οποίες είναι ήδη εξαιρετικά ανταγωνιστικές, ειδικά προς τις ΗΠΑ, και ότι μία απότομη υποτίμηση θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα εάν χώρες όπως η Αυστραλία, η Μαλαισία και η Ινδονησία οδηγούνταν να υποτιμήσουν τα δικά τους νομίσματα, σε μία προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικές έναντι της Κίνας.
Πάνω απ' όλα, υποστηρίζουν, ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε σημαντικές παρενέργειες και στα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς ο δείκτης Shanghai Composite Index βρίσκεται χαμηλότερα κατά 43% έναντι του υψηλού του Ιουνίου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης