Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η στερλίνα θα συνεχίσει να πέφτει και δεν φταίει μόνο ο κίνδυνος Brexit

Capital Economics: Η στερλίνα θα συνεχίσει να πέφτει και δεν φταίει μόνο ο κίνδυνος Brexit
Η στερλίνα πιθανότατα θα συνεχίσει να πέφτει εκτιμά η Capital Economics, όχι μόνο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος του Brexit αλλά και επειδή οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, ίσως, ν' αυξάνουν τα επιτόκια ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα διατηρήσει σταθερά.
Ο αναλυτής της Capital Economics John Higgins δήλωσε ότι η εκτίμηση είναι ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να πέφτει απέναντι στο δολάριο φέτος.
«Και αν χρησιμοποιήσει κανείς ως κριτήριο την πρόσφατη εμπειρία με τη διενέργεια δημοψήφισματος για ανεξαρτησία στην Σκωτία, τότε η συναλλαγματική ισοτιμία θα ανακάμψει μόνο όταν οιεπενδυτές πεισθούν ότι οι Βρετανοίκ πολίτες θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώαρς στην ΕΕ.
Η πτώση της στερλίνας τη Δευτέρα, συνεχίζει ο αναλυτής, είναι παρόμοια με αυτήν που κατέγραψε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014 όταν δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση που υποστήριζε ότι από το δημοψήφισμα στη Σκωτία θα προκύψει πιθανότατα ανεξαρτητοποίηση και συνεχίστηκε μέχρι την στιγμή που πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα 11 ημέρες μετά.
Παρόλα αυτά, μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική, πόσο μάλλον τέσσερις μήνες.
Τώρα, λοιπόν, όπως τότε υπάρχει ακόμη έντονη αβεβαιότητα για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αυτό επηρεάζει τη στερλίνα ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Βρετανίας από τους ξένους επενδυτές προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Πράγματι, οι προβλέψεις μας συγκλίνουν στο ότι η στερλίνα θα πέσει στα 1,30 δολάρια και βασίζονται εν μέρει στην άποψη ότι μια περαιτέρω μείωση στο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απαραίτητη προκειμένου να εξισορροπήσει την οικονομία του.
Υπάρχει άλλος ένας λόγος για τον οποίο εκτιμάμε ότι η στερλίνα να υποχωρήσει περισσότερο απέναντι στο δολάριο και αυτός είναι η προοπτική της νομισματικής πολιτικής στην Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ...
Ο κίνδυνος ενός Brexit μπορεί να κάνει απρόθυμη την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθήσει σφιχτότερη νομισματική πολιτική πριν από το δημοψήφισμα και θεωρούμε ότι είναι πιθανότερο να έχει, λόγω αυτού, πολύ προσεκτική συμπεριφορά.
Η πρόβλεψή μας για τα τέλη του 2016 είναι ότι το τραπεζικό επιτόκιο στην Μ.Βρετανία θα κυμαίνεται στο 0,75% και αντιπροσωπεύει μόνο μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο.
Αντίθετα, για τα τέλη του 2016, η πρόβλεψή μας για τα αμερικανικά επιτόκια είναι ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 1,0% - 1,25%.
Θεωρούμε ότι Fed θα «σφίξει» την νομισματική της πολιτική πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται από τους μέσους επενδυτές.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης