Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Είναι η Βενεζουέλα η νέα Ελλάδα; - Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και τα CDS

Deutsche Bank: Είναι η Βενεζουέλα η νέα Ελλάδα; - Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και τα CDS
Υπάρχει ανησυχία ότι η χρεοκοπία αυτής της χώρας θα προκαλέσει πιέσεις και σε άλλες χώρες των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται στα εμπορεύματα
Η «μυρωδιά» της χρεοκοπίας αιωρείται στον αέρα, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank, καθώς τα spreads των ομολόγων υψηλού κινδύνου ανεβαίνουν διαρκώς και τα ομόλογα της Βενεζουέλας, όπως και τα CDS που τα συνοδεύουν, εγείρουν ανησυχίες όπως εκείνες για την Ελλάδα στην κορύφωση της κρίσης του χρέους της, που οδήγησαν στη διάσωση toy 2012.
Όλο αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα για τα χρηματιστήρια τις επόμενες ημέρες, αλλά με τον S&P 500 να κερδίσει πάνω από 100 μονάδες μέσα σε 3 ημέρες δεν φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερη σημασία, ή τουλάχιστον όχι ακόμη.

Deutsche Bank

Τα CDS εκτοξεύονται προς το 10%
Όταν μία τάση ξεκινάει, η κίνηση της αγοράς μπορεί να ωθήσει τις τιμές σε ακραία επίπεδα, προτού αντιστραφεί αυτή η τάση.
Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση με τα αμερικανικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων-υψηλού ρίσκου και τα υποθετικά επιτόκια
Όταν αυτά τα επιτόκια ανεβαίνουν πάνω από το 4%, όπως συμβαίνει τώρα, η τάση συχνά τα οδηγεί μέχρι το 10%, όπως δείχνουν τα γραφήματα της Deutsche Bank.
Τα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν ξεπεράσει το υψηλό του 2011, και με το spread έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο 8,4%, προσφέρουν ένα premium σε περίπτωση χρεοκοπίας της τάξης του 5%.
Περισσότερες χρεοκοπίες έρχονται, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η πρόβλεψη των αναλυτών της τράπεζας για spread 7,2% δεν έχει καλό αντίκτυπο στους επενδυτές.

DB 2 17 Venezula

Είναι η Βενεζουέλα η επόμενη Ελλάδα;
Στις επισημάνσεις της Deutsche Bank ανησυχία προκαλεί ότι τα CDS της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας βρίσκονται πλέον στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν τα ελληνικά CDS τρεις μήνες πριν τη χρεοκοπία της χώρας το 2012.
Η Deutsche Bank πιστεύει ότι η Βενεζουέλα έχει πλησιάσει περισσότερο σε μία χρεοκοπία, με το χρέος της να βρίσκεται στα 70 δισ. δολ., ένα σχετικά μικρό ποσό, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η χρεοκοπία αυτής της χώρας θα προκαλέσει πιέσεις και σε άλλες χώρες των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται στα εμπορεύματα.
Το πραγματικό επίπεδο των CDS που αφορούν το χρέος της χώρας δεν είναι σαφές.
Επιπλέον, η Βενεζουέλα μόλις προχώρησε σε μία τεράστια υποτίμηση του νομίσματός της, εν μέσω οικονομικών ανησυχιών.
Όλες αυτές οι ανησυχίες συντρέχουν με τη σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες και ενώ τα κεφάλαια τις εγκαταλείπουν ταχέως, το οποίο δεν είναι καλό σημάδι για την κατάσταση στις χώρες αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης