Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Ένας θανάσιμος συνδυασμός που διέγραψε αξία 3 τρισ. δολ. από τις μετοχές

BofA Merrill Lynch: Ένας θανάσιμος συνδυασμός που διέγραψε αξία 3 τρισ. δολ. από τις μετοχές
Το σύνολο των απωλειών από τον ενεργειακό και το χρηματοοικονομικό τομέα ανέρχεται στο 62% των συνολικών απωλειών αξίας στα χρηματιστήρια
Οι απελπιστικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια αποτελούν ένα θανάσιμο συνδυασμό όσον αφορά τις αγορές.
Μάλιστα η Bank of America Merrill Lynch υποδεικνεί σε έκθεση της σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ότι η «κοινή κατάρρευση» σε αυτούς τους δύο τομείς έχει διαγράψει αξία σχεδόν 3 τρισ. δολ. από τις μετοχές του ενεργειακού και του χρηματοοικονομικού τομέα.
Με δεδομένο αυτό τον αριθμό αποκαλύπτεται η πραγματικά κακή κατάσταση για αυτές τις εταιρείες, όπως επισημαίνει το Business Insider που παρουσιάζει τη σχετική μελέτη.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται κοντά στα 30 δολ./βαρέλι, πολύ μακριά από τα τριψήφια νούμερα του Ιουλίου του 2014.
Ο Blanch και η ομάδα του λένε ότι εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι χαμηλές τιμές μειώνουν και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Τα επιτόκια στην Αγγλία παραμένουν στο 0,5% από το 2009 και μοιάζει απίθανο η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε κάποια αύξηση σύντομα.
Στις ΗΠΑ, η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο, αλλά κάποιοι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν την κίνηση «ανόητη».
Στην τελική, ο Blanch και η ομάδα του στην Bofa Merrill Lynch λένε ότι ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων έχει καταστρέψει τις αγορές.
Η πιο ενδελεχής εξήγηση αυτής της άποψης είναι η εξής:
Από τη μία, ο ενεργειακός τομέας αντιπροσώπευε το 9,5% του παγκόσμιου δείκτη MSCI το καλοκαίρι του 2014, όταν το brent ήταν στα 110 δολ./βαρέλι και τώρα αντιστοιχεί σε μόλις 5,9%, έχοντας απωλέσει κεφαλαιοποίηση 1,8 τρισ. δολ.
Από την άλλη, ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει χάσει 1,1 τρισ. δολ. αξίας.
Το σύνολο των απωλειών λοιπόν από αυτούς τους δύο τομείς ανέρχεται στο 62% των συνολικών απωλειών αξίας στα χρηματιστήρια, με το σύνολο των απωλειών να ανέρχεται σε 4,9 τρισ. δολ. από το καλοκαίρι του 2014.
Ορίστε και το σχετικό γράφημα:

vanishedchart

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης