Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Η πραγματική κρίση αφορά τα τραπεζικά ομόλογα και όχι τις τράπεζες

Wall Street Journal: Η πραγματική κρίση αφορά τα τραπεζικά ομόλογα και όχι τις τράπεζες
Η αναταραχή για το χρέος των ευρωπαϊκών τραπεζών πηγάζει κυρίως στους ίδιους τους επενδυτές και λιγότερο στις τράπεζες στις οποίες έχουν επενδύσει
Σε ανάλυση για την κρίση που βιώνουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και τα αίτιά της προχωράει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι η πτώση ήταν απότομη και σκληρή.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα καταγράφει ότι η αγορά τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υψηλών αποδόσεων που μετράει για τα κεφάλαια Tier 1 των τραπεζών, αποτελούσε καυτή επένδυση σε έναν κόσμο όπου οι επενδυτές διαγκωνίζονταν για αποδόσεις.
Πρόκειται για μία περίπτωση που οι αγορές υπήρξαν ο χειρότερος εχθρός του ίδιου τους του εαυτού.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταιγίδας στις αγορές, ειδικά με τα ομόλογα της Deutsche Bank να μπαίνουν στο στόχαστρο.
Η πτώση των τιμών έχει υπάρξει μεγάλη, ακόμη και μετά τη μικρή ανάκαμψη των τελευταίων ημερών.
Ο δείκτης της Bank of America Merrill Lynch για τα Cocos έχει υποχωρήσει κατά 7,6% φέτος.
Η Ευρώπη ξεκάθαρα έχει άλυτα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει στο κατακερματισμένο τραπεζικό της σύστημα.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση.
Το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στα χρεόγραφα και τους επενδυτές που τα κατέχουν παρά στους ισολογισμούς των τραπεζών που τα εξέδωσαν.
Ο μεγάλος κίνδυνος που είδαν ξαφνικά μπροστά τους οι επενδυτές δεν είναι ότι τα ομόλογα αυτά μπορούν να κουρευτούν πλέον με ένα bail-in εάν κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Είναι ότι οι τόκοι τους μπορούν να μην πληρωθούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Επίσης, οι πτωτικές τιμές έχουν αυξήσεις τις ανησυχίες ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να τα εξαργυρώσουν με την πρώτη ευκαιρία, απαιτώντας μία περαιτέρω υποχώρηση των τιμών τους.

wsj

Όλο αυτό το σκηνικό έχει ανατρέψει την κατάσταση για μία από τις μέχρι πρόσφατα πλέον αγαπημένες τοποθετήσεις των επενδυτών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παρείχαν άφθονη ρευστότητα στις αγορές.
Κατά τη διάρκεια των καλών εποχών αυτά τα εργαλεία χρηματοδότησης έμοιαζαν με πιο ελκυστικές εκδοχές των ασφαλέστερων, με μικρότερες αποδόσεις κύρια ομόλογα.
Αλλά τώρα τα χαρακτηριστικά τους, που προσομοιάζουν εκείνα των μετοχών, έχουν έρθει πλέον στο προσκήνιο.
Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή που πρέπει να αφομοιώσουν οι κάτοχοί τους και η οποία είναι απίθανο να αντιστραφεί σύντομα.
Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει πραγματικός αγοραστής για αυτές τις ομολογίες.
Για εκείνους που θέλουν να πουλήσουν αυτό αποτελεί άμεσο πρόβλημα, καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν και η αναταραχή μπορεί να συνεχιστεί.
Μακροπρόθεσμα, η οικονομία αυτών των υβριδικών προϊόντων μπορεί να εξαρτάται στους αγοραστές που τα βλέπουν ως ασφαλές χρέος, ενώ οι εκδότες τα βλέπουν περισσότερο ως μετοχικά προϊόντα.
Εάν αποτιμώνται περισσότερο σαν τις μετοχές, μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικά για τους εκδότες.
Η φυσιολογική αντίδραση σε μία κίνηση της τιμής είναι να αντικατοπτρίζει τις όποιες αλλαγές στα θεμελιώδη.
Αλλά οι ανησυχίες για τα μειωμένης εξασφάλισης τραπεζικά ομόλογα αποτελούν υπενθύμιση ότι οι μεγάλες αλλαγές στις αγορές μπορούν να προκληθούν τόσο από τη συμπεριφορά και τις υποθέσεις των επενδυτών όσο και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που αυτοί έχουν χρηματοδοτήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης