Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies (επενδυτική τράπεζα): Οι ομοιότητες ανάμεσα στην κατάσταση του 2016 και την κρίση του 2008

tags :
Jefferies (επενδυτική τράπεζα): Οι ομοιότητες ανάμεσα στην κατάσταση του 2016 και την κρίση του 2008
Πολλοί δείκτες κινούνται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας
Το 2016 έχει υπάρξει ένα νευρικό, με μεγάλη μεταβλητότητα έτος μέχρι στιγμής για τις αγορές.
Το πρόβλημα ξεκίνησε με τια αναταράξεις στα κινεζικά χρηματιστήρια και συνέχισε με το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Business Insider.
Ο George Soros, ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές, είπε τον Ιανουάριο ότι βλέπει ομοιότητες με τις χρηματοοικονομικές πιέσεις που εμφανίστηκαν πριν από την κρίση του 2008.
«Θα έλεγα ότι πρόκειται για μία κρίση.
Όταν κοιτάζω στις χρηματαγορές βλέπω ότι υπάρχει μία σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίσης που είχαμε το 2008», είπε ο Soros σε δηλώσεις από τη Σρι Λάνκα.
Ενώ τα πράγματα δεν είναι ακόμη τόσο άσχημα, οι αναλυτές στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies αποφάσισαν να ρίξουν μία ματιά σε όλους εκείνους τους δείκτες που επιστρέφουν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008.
Ορίστε μερικοί βασικοί από αυτούς:
* Ο δείκτης Investors Intelligence net bullishness, η αλλιώς η αισιοδοξία για την αγορά, βρίσκεται στο -14, το χαμηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2009.
* Η απόδοση που προσφέρουν οι εταιρείες στο κομμάτι των κοινωφελών υπηρεσιών σε σχέση με τον ευρύτερο S&P 500 βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τα χαμηλά που είχαν σημειωθεί το 2008.
* Οι αμερικανικές αγορές έχουν καταγράψει περισσότερα χαμηλά 52 εβδομάδων από ότι σημειώθηκαν το 2008 και 2009.
* Η διαφορά ή αλλιώς το spread ανάμεσα στη μερισματική απόδοση του S&P και του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου είναι κοντά στα επίπεδα της περιόδου 2008-2009.
* Το ποσοστό των μετοχών του NYSE που κλείνουν πάνω από τον κινητό μέσο όρο τιμής 200 ημερών είναι 15%, το χαμηλότερο δηλαδή σημείο από το 2011, αλλά, αν εξαιρεθεί αυτό, και από το 2008.
* Ο αριθμός στελεχών που αγοράζουν μετοχές των εταιρειών τους συγκριτικά με εκείνους που τις πουλάνε βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2011, και, αν εξαιρεθεί αυτό, από το 2009.
* Τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων θεωρούνται ότι βρίσκονται στο πιο επικίνδυνο σημείο τους από το 2008 και το 2009, σύμφωνα με τη διαφορά στην απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν το χρέος.
Ενώ οι αναλυτές της Jefferies δυσκολεύονται να πουν ότι «αυτό είναι το 2016 και όχι το 2008», αξίζει να σημειωθεί το πόσοι δείκτες μας πηγαίνουν πίσω στο χαμηλότερα σημεία της τελευταίας δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης