Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Σε περίοδο έντονης αστάθειας η στερλίνα ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για ενδεχόμενο Brexit

Bloomberg: Σε περίοδο έντονης αστάθειας η στερλίνα ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για ενδεχόμενο Brexit
Έντονη είναι η ανησυχία ενόψει και της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το θέμα
Οι Βρετανοί βουλευτές δεν είναι οι μόνοι που προετοιμάζονται για δύσκολους μήνες μέχρι το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Για δύσκολη περίοδο αστάθειας φαίνεται ότι προετοιμάζονται και οι επενδυτές.
Η στερλίνα βρέθηκε στο ασθενέστερο επίπεδο του τελευταίου έτους έναντι του ευρώ, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν τελικά να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός David Cameron επιδιώκει να πετύχει συμφωνία με τους ηγέτες της ΕΕ στην σύνοδο κορυφής στα τέλη της εβδομάδας η οποία θα του επιτρέψει να προχωρήσει στο δημοψήφισμα στις αρχές Ιουνίου.
Η στερλίνα συνέχισε την πτώση της έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για χαμηλά επιτόκια από τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Ian McCafferty.
Οι επενδυτές θα είναι προσεκτικοί πριν την σύνοδο, εκτίμησε ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής στην Capital Group Ltd στο Λονδίνο.
Οι κίνδυνοι του Brexit έχουν δύο όψεις, προσθέτει.
Η στερλίνα, που παρουσιάζει έντονη αστάθεια έναντι του ευρώ το τελευταίο εξάμηνο, σκαρφάλωσε στα 11,84% στις 11 Φεβρουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τον Οκτώβριο του 2011.
Η στερλίνα υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων, εκτός από δύο, τους τελευταίους τρεις μήνες που ο David Cameron ενέτεινε τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, οι οποίες ελπίζει ότι θα πείσουν τους συμπατριώτες του να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.



Η στερλίνα υποχώρησε 8% το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη δίμηνη υποχώρησή της έναντι του ευρώ από το 2008.
Η σύνοδος κορυφής της 18ης και της 19ης Φεβρουαρίου γίνεται αντιληπτή ως μια μεγάλη ευκαιρία να «κλείσει» η συμφωνία, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays Plc, συμπεριλαμβανομένης της Angela Hsieh με έδρα τη Σιγκαπούρη.
«Περιμένουμε κάποια διόρθωση σε περίπτωση συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής αν και δεν αποκλείεται και η περίπτωση ενός αδιεξόδου, κάτι που θα σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στη στερλίνα» υποστηρίζουν.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ψηφοφορία για έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξή της και θα υποσκάψει τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια από το χαμηλό ρεκόρ του 0,5%..
Τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας δεν παρουσίασαν σοβαρές αλλαγές, με τις 10ετείς αποδόσεις τους να κυμαίνονται στο 1,42%.
«Όσο παραμένουν οι κίνδυνοι, τόσο δύσκολο είναι για την Μεγάλη Βρετανία να προσελκύσει επενδυτές» υποστηρίζει ο David Kohl, του ερευνητικού Julius Baer Group Ltd, με έδρα την Φρανκφούρτη.
«Είναι επίσης φαντασίες το ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αλλάξει τα επιτόκιά της.
Η λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των G10 που προσελκύουν τις λιγότερες επενδύσεις», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης