Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ο κίνδυνος νέας ύφεσης οδηγεί σε αρνητική επανεκτίμηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

WSJ: Ο κίνδυνος νέας ύφεσης οδηγεί σε αρνητική επανεκτίμηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη
Εξήντα οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές δεν είναι διόλου ενθαρρυντική 
Ο κίνδυνος η αμερικανική οικονομία να ξαναβουλιάξει σε ύφεση αυξάνεται εξαιτίας της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Wall Street Journal που ζήτησε τις εκτιμήσεις σειράς οικονομολόγων.
Οι πιθανότητες ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί κατά 21%, δηλαδή έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και βρίσκονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
«Το να ασκηθεί ακόμη περισσότερο πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ένας σημαντικός κίνδυνος» εκτιμά ο Thomas Costerg, οικονομολόγος της Standard Chartered PLC, αναφερόμενος στην επιδείνωση που καταγράφουν οι αγορές.
Η εικόνα που διαμορφώνεται αντανακλά τους φόβους των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά και ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την οικονομία τους σε υγιές επίπεδο όταν τόσες άλλες οικονομίες παραπαίουν.
«Οι τιμές του πετρελαίου που πέφτουν διαρκώς είναι κακά νέα για την ανάπτυξη το 2016» εκτιμά ο Thomas Costerg, ο οποίος εμφανίστηκε πιο ανήσυχος από όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος ύφεσης τον επόμενο χρόνο κυμαίνεται στο 50%.
Οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να «ψαλιδίζουν» τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι εκτιμήσεις ανάπτυξης κυμαίνονταν στο 2,8% για το 2016 ενώ τώρα έχουν περιοριστεί στο 2,3%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν ότι στις ΗΠΑ θα δημιουργηθούν 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2016, ενώ σήμερα η εκτίμηση αυτή έχει μειωθεί κατά 250.000.
Πάντως, δεν είναι όλα τα στοιχεία αρνητικά. Η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται όπως και οι πωλήσεις αυτοκινήτων, η ανέγερση νέων οικοδομών και οι τιμές των ακινήτων ν' αυξάνουν.
«Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε καλό δρόμο παρά την αναταραχή στις αγορές» υποστηρίζει ο Ram Bhagavatula, της Combinatorics Capital LLC, ένα hedge fund της Νέας Υόρκης.
Στην έρευνα της Wall Street Journal συμμετείχαν 60 οικονομολόγοι επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων και διεξήχθη ανάμεσα στην περασμένη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης