Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Πλήγμα για τη στερλίνα είτε υπάρξει Brexit είτε όχι – Προβλέπεται πτώση της ακόμη και σε επίπεδα 1985

Bloomberg: Πλήγμα για τη στερλίνα είτε υπάρξει Brexit είτε όχι – Προβλέπεται πτώση της ακόμη και σε επίπεδα 1985
Αναλυτές προβλέπουν πτώση του βρετανικού νομίσματος κατά 17% το 2016, σε περίπτωση που παραμείνει στην Ε.Ε. (!)
Δυσοίωνο είναι το μέλλον για το βρετανικό νόμισμα, τη στερλίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και αυτό είτε η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. είτε αποφασιστεί στο επικείμενο δημοψήφισμα ένα Brexit.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Svenska Handelsbanken AB εκτιμά ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει κατά 17% το 2016 και αυτό αν η Βρετανία παραμείνει τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδα που είχε να δει από το 1985.
Όμως, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, υπάρχουν και άλλοι απαισιόδοξοι αναλυτές για το βρετανικό νόμισμα, προβλέποντας πτώση του κατά 8%, με τις εκτιμήσεις τους να βασίζονται στην υπόθεση ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα.



Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι, αν κάνουν λάθος, η πτώση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη.
Η στερλίνα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου μέχρι τώρα το 2016, εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές θα αποτρέψει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα βρετανικά επιτόκια σύντομα.
Ενώ και το Brexit δεν αποτελεί μια απομακρυσμένη πιθανότητα, με μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα να δείχνει ότι αυξάνεται το ποσοστό αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. από αυτούς που είναι κατά, με το αποτέλεσμα πιθανόν να καθορίζεται από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
«Το Brexit θα ήταν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει πολύ γρήγορα», σύμφωνα με την ABN Amro Bank, η οποία είναι η τέταρτη περισσότερο bearish έναντι της στερλίνας, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 1,33 δολ. στο τέλος του έτους σε σύγκριση με το 1,4415 που έκλεισε στο Τόκιο την Τρίτη.
Όπως και άλλοι «bears», μεταξύ των οποίων η Bank of America και Saxo Bank, η ABN Amro δεν αρνείται ότι η προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από τη μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο θα πλήξει τη στερλίνα.
«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πώς χαμηλότερα θα πάει η πρόβλεψή μας (σ.σ. για τη στερλίνα)» αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., «όμως, θα κινηθεί χαμηλότερα του 1,33 δολαρίου», επισημαίνει.
Αναλυτές της Handelsbanken στη Στοκχόλμη σημειώνουν ότι ο κύριος οδηγός για το βρετανικό νόμισμα είναι αν θα υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία σύντομα και όχι η ανησυχία για το αν η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Η σουηδική τράπεζα εκτιμά ότι η στερλίνα θα διαμορφωθεί στο 1,20 δολάριο στα τέλη του 2016, μια πρόβλεψη που είναι η πιο απαισιόδοξη μεταξύ εκτιμήσεων 58 αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg, οδηγώντας τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1985.
Η Handelsbanken δεν εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι το βασικό της σενάριο, αν και σημειώνει ότι ο κίνδυνος αποδυναμώνει τη στερλίνα, «όμως δεν είναι αυτό που νομίζουμε ότι θα συμβεί».
Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με ένα Brexit υποβαθμίζουν τη στερλίνα, η προοπτική να αποχωρήσει πραγματικά η Βρετανία από την Ε.Ε. είναι «υπερβολική», σημειώνει ο με έδρα το Λονδίνο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Kamal Sharma, ο οποίος προβλέπει ότι το βρετανικό νόμισμα θα διαμορφωθεί στο 1,32 δολάριο.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ ήταν πιο έντονη από αυτή έναντι του δολαρίου.
Έχει υποχωρήσει πάνω από 5% έναντι του ευρώ και την Τρίτη άγγιξε χαμηλό 13 μηνών, στις 77,87 πένες ανά ευρώ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στην έρευνα του Bloomberg τοποθετούν τη στερλίνα περί το 7% πιο ισχυρή, στις 72 πένες ανά ευρώ και σχεδόν αύξηση 3%, στο 1,48 δολάριο.
Η Saxo Bank προέβλεψε πτώση στο 1,30 δολ. φέτος, κυρίως εξαιτίας της αστάθειας στις αγορές, που μειώνει την προοπτική αύξησης των βρετανικών επιτοκίων.
Ακόμη και αν συμβεί ένα Brexit, δεν θα είχε διαρκή επίδραση στη στερλίνα, σημειώνει και ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος, ωστόσο επισημαίνει ότι θα ήταν «ένας εφάπαξ καθοδικός κίνδυνος, μια σπασμωδική κίνηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης