Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Υπό κατάρρευση η Ευρωπαϊκή χαλυβουργία - Πιέσεις στις Βρυξέλλες για μέτρα έναντι της Ρωσίας και της Κίνας

Financial Times: Υπό κατάρρευση η Ευρωπαϊκή χαλυβουργία - Πιέσεις στις Βρυξέλλες για μέτρα έναντι της Ρωσίας και της Κίνας
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα βρίσκεται σε κρίση από το 2008, διάστημα στο οποίο έχει χάσει περισσότερο από το 1/5 της παραγωγής της 
Σκληρές πιέσεις προς τις Βρυξέλλες ασκούν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και το Βέλγιο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας Χάλυβα απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα που πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με τους Financial Times, υπουργοί της ΕΕ κρούουν το κώδωνα του κινδύνου προς τις Βρυξέλες προειδοποιώντας για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα».
Σε επιστολή τους προς τις Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι χώρες της ΕΕ κάνουν λόγω για «βρόμικο παιχνίδι» Μόσχας και Πεκίνου στο παγκόσμιο εμπόριο του χάλυβα.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα βρίσκεται σε κρίση από το 2008, διάστημα στο οποίο έχει χάσει περισσότερο από το 1/5 της παραγωγής της μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής του παγκοσμίως.
Η βρετανική Tata Steel ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο μήνα ότι θα απολύσει επιπλέον 1000 εργαζόμενους της στους χιλιάδες που έχουν προηγηθεί τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει παθητικά αμέτοχη στις απώλειες θέσεων εργασίας και στο κλείσιμο εργοστασίων χάλυβα όταν ολόκληρος ο τομέας κινδυνεύει να καταρρεύσει» υποστηρίζουν ένας ολλανδός υπουργός και τρία μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής σε επιστολή που απέστειλαν στους Financial Times.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εχει προτείνει τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας από το 2013 οπότε και η πρόταση υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών.
« Υπάρχουν 35 οριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, 15 εκ των οποίων αφορούν άμεσα την Κίνα.
Έχουμε νέα έρευνες σε εξέλιξη που αφορούν έξι προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, τρεις εκ των οποίων αφορούν την Κίνα» είναι η απάντηση της ΕΕ στους φόβους των κρατών που υπογράφουν την επιστολή.
Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές χάλυβα στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του έτους .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης