Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Tα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών δείχνουν ότι η ύφεση πλησιάζει

tags :
Credit Suisse: Tα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών δείχνουν ότι η ύφεση πλησιάζει
Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 καταγράφουν υποχώρηση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο
Η Πέμπτη 28 Ιανουαρίου του 2016 ήταν η πιο πολυάσχολη ημέρα της φετινής σεζόν όσον αφορά τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall Street και ενώ υπήρξαν και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, συνεχίστηκε η τάση που θέλει τις εταιρείες να μην πιάνουν τους στόχους και τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και να χαμηλώνουν τον πήχυ για το υπόλοιπο του 2016..
Καθοριστικοί παράγοντες για αυτή την εξέλιξη, υπενθυμίζει το Bloomberg, είναι το ισχυρό δολάριο, η επιβράδυνση στην Κίνα και η αδυναμία στην αγορά εμπορευμάτων.
Υπάρχει επίσης εντεινόμενη ανησυχία ότι η Fed μπορεί να ξεκίνησε τις αυξήσεις επιτοκίων πολύ νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.
Καθώς τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθούν με κινήσεις όπως οι επαναγορές μετοχών, ο αριθμός των πωλήσεων είναι αριθμός-κλειδί για να κατανοήσει κανείς την υποκείμενη επίδοση της οικονομίας.
Και η ροή των αποτελεσμάτων που δεν έπιασαν τους στόχους πωλήσεων οδηγεί τους αναλυτές στο να ψελλίσουν τη μισητή λέξη: ύφεση, είτε περιορισμένη στο βιομηχανικό κλάδο, είτε ευρύτερα σε ολόκληρη την οικονομία.



Αναλογιζόμενοι την άσχημη κατάσταση, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse εξέτασαν και πάλι τα μαθήματα που μας δίδαξαν οι υφέσεις του παρελθόντος, σε μία προσπάθεια να απαντήσουν στις όλο και ισχυρότερες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Και αυτό μετά την ζοφερή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εντός του 2016, με τον S&P 500 να χάνει μέχρι τώρα 8% και τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες 8,3%.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εξακολουθούν να περιμένουν ανάπτυξη λίγο πάνω από 2% για την επόμενη διετία, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι από το μέτωπο της αγοράς χρέους, τον ενεργειακό κλάδο και την Κίνα.
«Δεδομένων αυτών των κινδύνων και με τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών, προσπαθήσαμε να δούμε εκ βαθέων τις επιπλοκές στις αμερικανικές μετοχές εάν η αμερικανική οικονομία πέσει σε ύφεση», γράφουν στο σημείωμά τους.
Τα άσχημα νέα: η ιστορία δείχνει ότι οι περίοδοι ύφεσης οδηγούν σε υποχώρηση των μετοχών κατά 33% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα ευρήματα των αναλυτών.
Τα καλά νέα: Μετά τη βουτιά ακολουθεί συνήθως μία άνοδος των τιμών των μετοχών της τάξης του 62% κατά μέσο όρο.



Όμως, επισημαίνουν, «εάν μία ύφεση είναι προ των πυλών, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πάτος της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ακόμη πολύ μακριά.
Στα χαμηλά του Ιανουαρίου του 2016, οι δείκτες Russell 2000 και S&P 500 έχουν χάσει 23% και 13% αντίστοιχα από τα υψηλά του 2015, πολύ λιγότερο από το μέσο όρο στις 5 τελευταίες 5 αρνητικές στροφές τις οικονομίες (37% για τον Russell 2000 και 32% για τον S&P 500 αντίστοιχα).
Σχεδόν το 1/3 των μετοχών του S&P 500 έχουν τώρα αναφέρει τα αποτελέσματά τους και ο δείκτης των πωλήσεων βρίσκεται καθοδόν για μία υποχώρηση της τάξης του 3,5%.
Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρια υποχώρηση πωλήσεων κατά 1,1%.
Οι προσδοκίες για το τρέχον τρίμηνο επίσης επιδεινώθηκαν, από πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων κατά 4,3% το Σεπτέμβριο, σε πρόβλεψη για μικρή μόνο αύξηση της τάξης του 0,7%.
Ο S&P 500 βρίσκεται καθοδόν για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικών πωλήσεων, το μεγαλύτερο σχετικό διάστημα από το αντίστοιχο σερί των 4 τριμήνων από το τέλος του 2008 έως το γ' τρίμηνο του 2009.
Τα κέρδη ανά μετοχή εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερη κάμψη, υποχωρώντας κατά 5,7%, με αυτό να είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που επιδεινώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης