Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ο fund manager που είχε προβλέψει τα 30 δολ. για το πετρέλαιο έχει περισσότερα άσχημα νέα

tags :
CNBC: Ο fund manager που είχε προβλέψει τα 30 δολ. για το πετρέλαιο έχει περισσότερα άσχημα νέα
Ο Mark Yusko προβλέπει ύφεση σε μία από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες εντός του 2016, αλλά και χρεοκοπία μίας μεγάλης εταιρείας εμπορευμάτων
Νωρίτερα εντός του έτους ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Creek Capital Management, Mark Yusko, προέβλεψε ότι το αργό πετρέλαιο θα πλησιάσει στα 30 δολ. και ο αποπληθωρισμός θα καταστεί ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον ανεπτυγμένο κόσμο, αντί για τον πληθωρισμό με τον οποίο η αγορά έχει εμμονή τον τελευταίο καιρό.
Ο Yusko, του οποίου οι δυσοίωνες προβλέψεις αποδείχθηκαν προφητικές, δεν έχει κάποια καλύτερα νέα για τις συνθήκες στην οικονομία ή στις αγορές αυτή τη στιγμή.
Η χαλάρωση των κυρώσεων προς το Ιράν και η απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή της είναι μεταξύ των παραγόντων που θα συνεχίσουν να πιέζουν τα τιμές του πετρελαίου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια εκτίναξη των τιμών ή οποιαδήποτε ανοδική κίνηση στο πετρέλαιο.
Δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Yusko κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του με τίτλο «Τολμηρές Προβλέψεις» το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου, στο συνέδριο Inside ETFs, στο Hollywood της Florida.
Ο Yusko προβλέπει επίσης μία «άσχημη χρεοκοπία» για τουλάχιστον μία εταιρεία εμπορευμάτων.
Αναφέρθηκε ειδικά στην εταιρεία εξόρυξης και εμπορευμάτων Glencore, η οποία είδε τις μετοχές της στο Λονδίνο να χάνουν το 70% της αξίας τους το 2015, εν μέσω των βυθιζόμενων τιμών των εμπορευμάτων και ανησυχιών για τα χρέη της.
Η Glencore δεν απάντησε στα emails που της έστειλε το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ακόμη, ο Yusko είπε ότι μία ύφεση είναι τόσο βέβαιη «όσο ο ήλιος που ανατέλει».
Απλά δεν μπορεί να αποφασίσει σε ποια από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα εμφανιστεί πρώτα μία ύφεση-έκπληξη.
Είτε οι ΗΠΑ είτε η Ε.Ε. μπορεί να βρεθούν σε ύφεση το 2016, είπε, με την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας να πηγάζουν από τα μειούμενα εταιρικά κέρδη και τη συρρίκνωση στο βιομηχανικό τομέα, τα οποία δείχνουν μία ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο Yusko επίσης συμφώνησε με τα επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν εντός του συνεδρίου Inside ETFs για την αύξηση επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο.
«Ίσως η Fed να έχει ήδη χάσει τον έλεγχο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την πολιτική αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Yusko τη σχολίασε ως εξής:
«Δεν ξέρω για τι πράγμα αποτελεί αυτό σημάδια, αλλά σίγουρα δεν είναι καλό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης