Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barron’s: Το ελληνικό χρέος αναβαθμίστηκε και οι τράπεζες «τρέχουν» - Η οικονομία είναι όμως ανθεκτική;

tags :
Barron’s: Το ελληνικό χρέος αναβαθμίστηκε και οι τράπεζες «τρέχουν» - Η οικονομία είναι όμως ανθεκτική;
Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη 1,4% το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America/Merrill Lynch
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την αξιολόγηση τους χρέους της Ελλάδας, καθώς η χώρα εξετάζει τη δραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Η S&P αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 1 βαθμίδα, σε Β- από CCC+ προηγουμένως, ενώ αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε B από C προηγουμένως.
Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη 1,4% το 2016, βάζοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Βραζιλία (-3,5%) και τη Ρωσία (σταθερό), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America/Merrill Lynch.
Οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν ένα ράλι μετά την ανακοίνωση.
Τα ADR των τραπεζών στη Wall Street κινούνταν ως εξής:
Η Πειραιώς (BPIRD) κέρδιζε 20,45%, η Εθνική (NBGGY) ανέβαινε 10%, η Alpha Bank (ALBKY) κινείτο ανοδικά κατά 11,11% και η Eurobank (EGFEY) σημείωνε άνοδο 13,26%.
Και ο ΟΤΕ όμως (HLTOY) κέρδιζε 6,32%, ενώ το ETF Global X FTSE Greece 20 (GREK) κατέγραφε κέρδη 3%.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων του υποχωρούσε στο 8,79%, από το πρόσφατο 9,785%.
Η S&P σημειώνει:
«Από πέρυσι το καλοκαίρι, η ελληνική κυβέρνησης έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις συστημικές τράπεζες της χώρας και έλαβε μέτρα συμμαζέματος του προϋπολογισμού.
Παρά τα πολλαπλά σοκ, η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Έως το τέλος του Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα έχει επιτύχει τους όρους του οικονομικού προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Ως αποτέλεσμα, αυξάνουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε B- από CCC+.
Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση είναι ισορροπημένοι».
Από την άλλη, σε ένα γνώριμο σκηνικό, οι έλληνες επαγγελματίες βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου για να διαδηλώσουν εναντίον των περικοπών στις συντάξεις, αν και οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές.
Την Παρασκευή οι αγρότες έκλειναν τους δρόμους και την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ κατήργησε έναν κανόνα που δημιούργησε το 2010, ο οποίος διευκόλυνε τη συμμετοχή του στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας: 30 δισ. ευρώ το Μάιο του 2010 και 18 δισ. ευρώ το 2012.
Η κίνηση του ΔΝΤ κλείνει ένα αντιφατικό κεφάλαιο στις δυνατότητες δανεισμού, τη στιγμή που αναμένεται να αποφασίσει τη συμμετοχή του ή όχι σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν βλέπει ως το μέσο για την επανείσοδό του στην πετρελαϊκή αγορά της Ευρώπης, αναφέρει το Reuters.
Ενώ ο έλληνας υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με αξιωματούχους του Ιράν στην Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς και με κορυφαία στελέχη της γερμανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης