Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας: Ο κόσμος θα μπορούσε να «πνιγεί» στο πετρέλαιο το 2016

Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας: Ο κόσμος θα μπορούσε να «πνιγεί» στο πετρέλαιο το 2016
Φαίνεται όλο και πιο πιθανό η ζήτηση για πετρέλαιο να σημειώσει υποχώρηση, αφήνοντας ακόμη πιο εκτεθειμένες τις αγορές
Ο κόσμος θα μπορούσε να «πνιγεί» στο πετρέλαιο το 2016, επισημαίνει σε έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΔΕΕ).
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η επιπλέον ποσότητα που αναμένεται να ρίξει το Ιράν στην αγορά, ήτοι περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα, θα μπορούσε να «πνίξει» την παγκόσμια αγορά.
Και επίσης θα μπορούσε να στείλει ακόμη χαμηλότερα τις ήδη χαμηλές τιμές.
«Αν και δεν προβλέπουμε επίσημα την παραγωγή του ΟΠΕΚ, στην περίπτωση που το Ιράν προσθέσει επιπλέον 600.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά μέχρι τα μέσα του 2016 και τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού διατηρήσουν την παραγωγή τους σταθερή, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο πρώτο μισό του 2016», επισημαίνει η ΔΕΕ στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016.
«Ενώ ο ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων κατά το δεύτερο μισό του έτους αναμένεται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, καθώς μειώνεται η προσφορά από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ, αν κάτι δεν αλλάξει η αγορά προβλέπεται ότι θα “πνιγεί” στο πετρέλαιο.
Οπότε η μόνη προοπτική είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν ακόμη χαμηλότερα».
Η ΔΕΕ σημειώνει ότι το 2016 θα είναι η Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η παραγωγή πετρελαίου ξεπερνάει τη ζήτηση, μία δυναμική που έριξε τις τιμές από τα περίπου 100 δολ./βαρέλι στις αρχές του 2014 σε κάτω από 30 δολ. σήμερα.

fredgraph (4)

Αλλά με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη προσφορά που θα κληθεί να απορροφήσει η αγορά, ακόμη και αν κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο.
Επιπλέον, η ΔΕΕ υπογραμμίζει ότι φαίνεται όλο και πιο πιθανό η ζήτηση να σημειώσει υποχώρηση το 2016, αφήνοντας ακόμη πιο εκτεθειμένες τις αγορές.
Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η κινεζική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 6,8% στο δ’ τρίμηνο του 2015, το χαμηλότερο ρυθμό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.
Επίσης, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου το ΔΝΤ χαμήλωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 1 χρόνο.
Η ΔΕΕ επίσης σημειώνει στην έκθεσή της ότι με τις άλλοτε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, να αντιμετωπίζουν βαθιά ύφεση και με την ενίσχυση του δολαρίου να συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη πολλών εισαγωγέων πετρελαίου, οι προοπτικές για αυξημένη ζήτηση πετρελαίου το 2016 δεν είναι ιδιαίτερα θετικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης