Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας

Danske Bank: Τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας
Καλύτερες από τις αναμενόμενες οι επιδόσεις στο κομμάτι του εμπορίου το Δεκέμβριο του 2015
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Danske Bank, Allan von Mehren, τα στοιχεία που είδαν σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 το φως της δημοσιότητας σχετικά με το εμπόριο στην Κίνα, θα πρέπει να αμβλύνουν τους φόβους για ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν το Δεκέμβριο του 2015 κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν κάμψη 7,6%, με τις επιδόσεις αυτές να είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες.
Χαρακτηριστικά στην έκθεση της Danske Bank αναφέρονται τα εξής:
«Τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια για μία μέτρια ανάκαμψη της Κίνας και όχι για περαιτέρω υποχώρηση της οικονομίας, όπως φοβόντουσαν και αποτιμούσαν οι αγορές.
* Καθώς η Κίνα έχει υπάρξει μία από τις βασικές πηγές ανησυχίας από την αρχή του έτους, αυτά τα νέα θα πρέπει να καθησυχάσουν όσους φοβούνται μία απότομη προσγείωση της Κίνας, αλλά και να στηρίξουν το παγκόσμιο αίσθημα ασφαλείας.
Επίσης, αναμένεται να βοηθήσουν την Κίνα να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων και την υποτίμηση του γουάν βραχυπρόθεσμα.
* Εξίσου ενδιαφέρον και θετικό είναι ότι οι εισαγωγές της Κίνας ανεβάζουν ρυθμό.
Κάτι τέτοιο στηρίζει τη μείωση των αποθεμάτων, τα οποία αποτέλεσαν ισχυρή δύναμη πίσω από την επιβράδυνση της οικονομίας.
* Συνοψίζοντας, τα σημερινά στοιχεία για το εμπόριο υποστηρίζουν μία εικόνα σταδιακής ανάκαμψης για την Κίνα, καθώς η μείωση των αποθεμάτων αγαθών συνεχίζεται, η κατασκευή κατοικιών ανακάμπτει εντός του 2016 και τα μετριοπαθή οικονομικά και νομισματικά προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας υποδαυλίζουν τις δημόσιες επενδύσεις.
* Όλα αυτά πρέπει να βελτιώσουν την κατάσταση για το γουάν, το οποίο δέχεται πιέσεις από τις μαζικές πωλήσεις του.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κράτησε την τιμή fixing σταθερή για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, γύρω από το 6,56 γουάν/δολ., χαμηλότερα από την τιμή της αγοράς, που έκλεισε στα 6,576 γουάν/δολ.
* Εάν η κατάσταση με την Κίνα ηρεμήσει, θα μπορούσε να χαλαρώσει και τους φόβους για τη ζήτηση του πετρελαίου και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης