Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Κοινωνική αναταραχή ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα το 2016 – Δεν αποκλείεται η κατάρρευση της κυβέρνησης

Stratfor: Κοινωνική αναταραχή ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα το 2016 – Δεν αποκλείεται η κατάρρευση της κυβέρνησης
Σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση και το 2016 
Την κοινωνική αναταραχή υπογραμμίζει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα το ινστιτούτο Stratfor, στις προβλέψεις του για το 2016.
Παράλληλα, καθιστά σαφές πως ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο νέων εκλογών.
Αντιθέτως, εκτιμά πως σε περίπτωση κατάρρευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα γίνουν νέες εκλογές, αλλά θα σχηματιστεί μια τεχνοκρατική κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση συνασπισμού.
Αναλυτικότερα, το ινστιτούτο Stratfor αναφέρει πως η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνική αναταραχή.
Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της ακόμα μία χρονιά αμελητέας ανάπτυξης και εξαιρετικά υψηλής ανεργίας.
Αυτός ο συνδυασμός θα οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσει εντός της κυβέρνησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταρρυθμιστικού έργου στη χώρα.
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ο Τσίπρας ηγείται μιας πολύ ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ωστόσο, το ελληνικό κατεστημένο θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, έτσι ακόμα και αν η κυβέρνηση πέσει, θα αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τη νομοθεσία.
Το 2016 η κύρια απειλή για την Ελλάδα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους.
Μια επανάληψη της κρίσης του 2015 εμφανίζεται ως απίθανη, καθώς η Ελλάδα δεν πιέζεται από ένα ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για χρεοκοπία της Ελλάδα ή έξοδο από την Ευρωζώνη είναι χαμηλότερος από ό,τι το 2015.
Εντούτοις, η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση στην Ελλάδα θα καταστήσει κάθε αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης τεταμένη και οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2016.
Το Stratfor δεν προβλέπει Grexit το 2016, υπογραμμίζει όμως ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακριά από τη λύση τους.
Η ενίσχυση της αντίστασης στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά στην κοινωνία, αλλά μετά στην πολιτική σφαίρα, θα βάλει τη χώρα σε τροχιά άλλης μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης με τους πιστωτές της προσεχώς, καταλήγει το Stratfor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης