Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Προσλήψεις και απολύσεις εξετάζει η Yellen της FED για να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ

tags :
WSJ: Προσλήψεις και απολύσεις εξετάζει η Yellen της FED για να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που παρακολουθεί η Fed έχουν, αργά αλλά σταθερά, βελτιωθεί
Το Μάρτιο του 2013 η τότε αντιπρόεδρος της Fed Janet Yellen έλεγε ότι θα παρακολουθήσει προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας.
Ήτοι, τα εκατομμύρια των προσλήψεων, απολύσεων και παραιτήσεων που κρύβονται πίσω από τις καθαρές θέσεις εργασίας που ανακοινώνει κάθε μήνα το υπ. Εργασίας.
Αργά, αλλά σταθερά οι τρεις δείκτες έχουν βελτιωθεί όπως ακριβώς ήθελε η, τώρα πρόεδρος, Yellen.
Αυτά επισημαίνει σε εκτενή ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων από τη Fed.
Συνεχίζοντας η WSJ παραθέτει επιπλέον στοιχεία που συντείνουν ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει διαμορφωθεί όπως ακριβώς επιθυμεί η επικεφαλής της Fed προκειμένου να προχωρήσει στις αυξήσεις επιτοκίων.
Ειδικότερα η ανάλυση καταγράφει τα εξής:
Οι απολύσεις δεν έχουν αυξηθεί, ο ρυθμός προσλήψεων έχει επιταχυνθεί και το ποσοστό εκείνων που παραιτούνται οικειοθελώς έχει ανέβει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπ. Εργασίας την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015.
Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας αναδεικνύει την αισιοδοξία της κεντρικής τράπεζας ότι η οικονομία είναι πλέον αρκετά υγιής ώστε η Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν 10 χρόνια.

Πρόοδος από το Μάρτιο του 2013


Το Μάρτιο του 2013 σχεδόν 2,1 εκατ. εργαζόμενοι παραιτήθηκαν, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,5% των εργαζομένων.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια η βελτίωση στο κομμάτι αυτό είναι σημαντική.
Τον Οκτώβριο του 2015 2,8 εκατ. άτομα παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους, ποσοστό 1,9% των εργαζομένων, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το Δεκέμβριο του 2007, το μήνα που η οικονομία ξεκίνησε να βυθίζεται στην ύφεση.
Η κ. Yellen έχει σημειώσει σε ομιλία της ότι «μία αύξηση στο ρυθμό παραιτήσεων, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, θα δείξει ότι οι εργαζόμενοι βλέπουν πως οι πιθανότητες να επαναπροσληφθούν είναι καλές.
Δηλαδή, ότι η ζήτηση εργασίας έχει δυναμώσει».
Για να καταλάβει κανείς, λίγο λιγότεροι από τους μισούς που αποχώρησαν από την εργασία τους το Μάρτιο του 2013 το έκαναν εθελοντικά.
Η πλειονότητα των αποχωρήσεων ήταν απολύσεις ή συνταξιοδοτήσεις.
Αντίθετα, ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν από την εργασία τους τον Οκτώβριο του 2015 το 57% το έκανε εθελοντικά.

Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους


Από την άλλη, οι απολύσεις παραμένουν χαμηλά.
Το Μάρτιο του 2013 ήταν 1,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2015 ήταν 1,7 εκατ.
Ο ρυθμός απολύσεων συγκρατείται στο 1,1%-1,3%.
Ο ρυθμός απολύσεων απογειώνεται σε περιόδους ύφεσης, αλλά πέφτει όταν η οικονομία βελτιώνεται.
Ο ρυθμός του 1,1% είναι ο χαμηλότερος ιστορικά.
Στα σχόλιά της η κ. Yellen έχει δηλώσει ότι «οι απολύσεις έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ ο ρυθμός προσλήψεων δεν κάμπτεται.
Οπότε, στο μέλλον μπορώ να δω μία αύξηση στο ρυθμό των προσλήψεων».
Από τότε ο μηνιαίος ρυθμός προσλήψεων έχει ανέβει στα 5,1 εκατ. από 4,7 εκατ.
Το ύψος και το ποσοστό των προσλήψεων είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του Δεκεμβρίου του 2007.
Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια για την οικονομία.
Ο ρυθμός ανάκαμψης είναι αργός, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι παραμένουν εκατομμύρια.
Και υπάρχουν ακόμη πολλοί παράγοντες στην εξίσωση.
Ο μηνιαίος αριθμός κενών θέσεων εργασίας έχει ανέβει σε ιστορικά υψηλά.
Οι προσλήψεις όμως ανεβαίνουν με πιο αργούς ρυθμούς, ένα σημάδια ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά.
Οι εργοδότες δεν καλύπτουν όλες τις κενές τους θέσεις.
Από την άλλη, εδώ και 2,5 δύσκολα χρόνια τα στοιχεία που παρακολουθεί η κ. Yellen βελτιώνονται αργά, αλλά σημαντικά.

Οι νέες θέσεις εργασίας υπερβαίνουν τις προσλήψεις


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης